Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Miljöpartist gripen - i riksdagen

Ledamoten i polisstyrelsen i Stockholm och före detta riksdagsledamoten, Ewa Larsson, greps på tisdagen för ofredande alternativt förargelseväckande beteende – i riksdagen.

Hon var i riksdagen för att skåda omröstningen i kärnkraftsfrågan. I hela sitt liv har Ewa Larsson verkat för avveckling, nu skulle ledamöterna rösta för att öka effekten i befintliga verk.

- Vi ville se resultatet, jag tror att blockgränserna bröts, säger hon till DN.se.

För att se bättre reste sig hon och vännerna – som kom från Gröna Qvinnor där Ewa Larsson är ordförande – upp i bänkraderna. När de sedan skulle gå kom väktarna och sade åt dem att sätta sig.

- Vi blev förvirrade men gick och satte oss. Sedan kom de och sa att vi kunde gå. Då kom polisen, säger hon.

Enligt Björn Engström vid länskommunikationscentralen greps sammanlagt fem personer för störande av förrättning. De förhördes på plats, anmälan upprättades och de fem släpptes direkt.

Incidentrapporten från riksdagens säkerhetstjänst avslöjar problemet: gruppen bar t-shirtar med texten "Kärnkraft - nej tack". Då de reste sig likställdes agerandet med otillåten opinionsyttring.

Enligt uppgift till DN.se ska det hela ha gått lugnt till. Och Ewa Larsson säger sig inte förstå vem de ska ha ofredat – ”det var väl ingen som ens visste att vi var där” – men påpekar att de faktiskt var sju personer i gruppen.

- Alla greps. Men det är nästan så att jag vill be skattebetalarna om ursäkt. Jag skäms. Vi hade absolut inte för avsikt att begå någon kriminell handling.

Men varför kom då polisen?

- Ja, det undrar jag också. Det är därför jag vill be om ursäkt. Jag vet att polisen har mycket att göra.

Ja, för du är ju faktiskt ledamot i polisstyrelsen.

- Jag måste säga att jag personligen är väldigt förvånad över att vår närvaro inte var tillåten. Och att det skulle ha varit kriminellt … vi hade ju ingen banderoll, vi skrek inte, applåderade inte. Jag är fortfarande … jag ruskar på huvudet när jag pratar med dig.

Kristina Alvendal (M) är ordförande i polisstyrelsen i Stockholm.

- Jag tycker att det är olämpligt att alla som har politiska förtroendeuppdrag inte accepterar de demokratiska reglerna som vi folkvalda har kommit överens om, säger hon.

Kommer du att agera på något sätt?

- Nej, det här är en fråga som Ewa Larsson får lösa med sitt parti eftersom miljöpartiet har nominerat henne till uppdraget. Men som politisk kollega jag tycker hennes agerande inte är bra, säger Alvendal.

Lika förvånad som Ewa Larsson är över polisens närvaro, lika upprörd är hon över beslutet rörande kärnkraften.

- För oss var det viktigt att se på omröstningen i ett oerhört sorgligt och ledsamt beslut. Vi ville se hur många som röstade för och emot. Men att polisen kom – det var inte så vi hade tänkt sluta denna dag. Det var en obehaglig upplevelse, vi kunde inte i vår vildaste fantasi se det framför oss.

Händelsen kommer nu att utredas vidare. Åklagare fattar beslut om eventuell fortsättning.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.