Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Miljöpartist kritisk mot egna partiets ”metoder”

Riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) riktar stenhård kritik mot det egna partiet, efter ett extrainsatt gruppmöte om flyktingfrågor. Detta efter att en sluten omröstning genomförts.

När Miljöpartiets riksdagsgrupp skulle fatta beslut gällande flyktingfrågor på torsdagen gjordes det i en sluten omröstning. Något som har fått riksdagsledamoten och Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Jabar Amin att se rött.

– Jag är väldigt kritisk, säger han till DN.

– Man börjar nagga de demokratiska principerna i kanten. När man börjar rösta hemligt är varken transparens eller ansvarskrävande möjligt, säger han.

Enligt honom strider tillvägagångssättet både mot den miljöpartistiska demokratitraditionen och de allmänna demokratiska principerna. Han tycker också det är märkligt att inget av de två närvarande språkrören reagerade eller protesterade.

Partiets gruppledare Jonas Eriksson befinner sig på ett tåg men skriver i ett sms till TT: "På MP:s riksdagsgruppsmöte i dag lyftes yrkande om sluten omröstning i en fråga. Denna begäran ställdes under proposition och bifölls med nära enhälligt beslut. Endast en ledamot motsatte sig detta."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.