Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/milstolpe-for-dn-100-000-digitala-prenumeranter/

SVERIGE

Milstolpe för DN – 100 000 digitala prenumeranter

Foto: Eva Tedesjö

Antalet personer som betalar för att läsa Dagens Nyheter ökar snabbt. I veckan nåddes en milstolpe – 100.000 digitala prenumeranter.

– Det är fantastiskt roligt att så många uppskattar vår journalistik, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Förändringen går fort just nu. I slutet av 2014, när DN firade 150 år, hade tidningen bara några tusen digitala prenumeranter. De senaste två åren har tillväxten varit kraftig, och i onsdags passerades en historisk nivå – 100.000.

– Merparten av våra helt digitala prenumeranter är nya och ofta yngre. Tillväxten sker inte på bekostnad av papperstidningen, som vi fortsätter att satsa på, säger chefredaktör Peter Wolodarski.

Trots att branschexperter länge hävdade att det skulle vara omöjligt att ta betalt för journalistik online, är en växande grupp svenskar beredda att göra just det – om de upplever att de får kvalitet för pengarna. Behovet tycks öka i en tid av växande problem med desinformation, propaganda och ett hårdnande klimat för demokratin globalt sett.

– Om någon för två år sedan sagt att vi sommaren 2017 skulle ha 100.000 helt digitala prenumeranter, utöver de mer än 200.000 svenskar som har pappers-DN, skulle jag inte tagit den personen på allvar. Så fort har det gått.

Tillväxten har skapat ett ekonomiskt utrymme som Dagens Nyheter använt till att investera i digital utveckling och en ännu starkare redaktion. Under 2016 fastanställde DN 17 journalister. Hittills i år handlar det om 16 nya heltidsanställda medarbetare. Satsningar på journalistik är tidningens väg framåt, säger Peter Wolodarski:

– DN-reportern Kristoffer Örstadius avslöjade varför Transportstyrelsens generaldirektör fick sparken. Vår säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström grävde sedan fram en rad anmärkningsvärda uppgifter kring it-skandalen, som framkallat en regeringskris.

– Det är utmärkta exempel på den typ av journalistik som DN ska ägna sig åt – granskande, resurskrävande och viktig för att det demokratiska ansvarsutkrävandet ska fungera.

Fakta.

DN hade på torsdagen 101.156 helt digitala prenumeranter. Motsvarande siffra för närmaste konkurrenten Svenska Dagbladet var i slutet av juni 44.000, enligt tidningens kvartalsrapportering.