Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/minderarig-pojke-frias-for-mordet-pa-12-arig-skolkamrat/

Sverige

Minderårig pojke frias från mordmisstankar på 12-årig skolkamrat – anses vara nödvärnssituation

Kvällarna efter mordet på den 12-årige eleven tändes ljusen vid Utmarksskolan i Kortedala i östra Göteborg.
Kvällarna efter mordet på den 12-årige eleven tändes ljusen vid Utmarksskolan i Kortedala i östra Göteborg. Foto: Marina Ferhatovic

Två veckor före sin 13-årsdag knivhöggs Amir på en skola i Göteborg och dog senare av sina skador. En skolkamrat har nu av Göteborgs tingsrätt friats från mordmisstankar eftersom det anses ha rått en nödvärnssituation.

– Frågor om gränsen för vad som ska betraktas som nödvärnsexcess är svåra, det skrivs böcker om detta. Spontant ser jag ingen anledning att överklaga domen, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

Även personer under straffmyndighetsåldern 15 år kan i särskilda fall ställas inför domstol genom en så kallad bevistalan, om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare.

En sådan hölls för ett par veckor sedan i Göteborgs tingsrätt, och på onsdagen meddelades domen i det omskrivna fallet med den 12-årige eleven på Utmarksskolan i Kortedala i östra Göteborg som strax efter lunch 30 mars i år knivhöggs och något dygn senare avled av skadorna. 

Syftet med en bevistalan är inte att utdöma något straff, utan att försöka klargöra vad som hänt och om ett brott begåtts eller inte. Enligt Göteborgs tingsrätts dom frias alltså den minderårige pojken från misstankar om mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död. Men det är ändå klarlagt att han höll i kniven.

Så här skriver tingsrätten: ”Tingsrätten anser att det i målet är utrett att den minderårige pojken genom knivvåld har tillfogat en 12-årig pojke så allvarliga skador att denne kort därpå avled. Våldet har bestått i flera knivhugg mot målsägandens kropp och avslutats med att den minderårige stack kniven i målsägandens hals. Tingsrätten har godtagit försvarets invändning om att pojken har varit i en nödvärnssituation.”

Tingsrätten skriver också att det är utrett att 12-åringen tidigare under dagen filmat den händelse när den minderårige pojken blev utsatt för ett rån där han blev av med en del kläder.

Amir var elev på Utmarksskolan i Göteborg när han 30 mars i år knivhöggs så svårt att han något dygn senare avled. Amir skulle snart fylla 13 år.
Amir var elev på Utmarksskolan i Göteborg när han 30 mars i år knivhöggs så svårt att han något dygn senare avled. Amir skulle snart fylla 13 år. Foto: Privat

Tingsrätten skriver vidare att cirka en halvtimme efter rånet träffades pojkarna i anslutning till skolan. Där ska de ha bråkat och provocerat varandra. Den minderårige ska då ha uppfattat att 12-åringen hade en kniv.

Tingsrätten har kommit fram till att den minderårige har haft rätt att försvara sig mot ett angrepp med kniv bara det inte sker på ett sätt som är uppenbart oförsvarligt. Eftersom 12-åringen inte gjort något utfall med den som han enligt den minderårige bar, har det heller inte varit ett tillåtet våld för honom att sticka med kniv mot 12-åringens hals.

Tingsrätten har därmed kommit fram till att den minderårige alltså har använt mer våld än vad som är tillåtet enligt bestämmelsen om nödvärn. Men i vissa fall kan man ändå frias, om omständigheterna var sådana att han eller hon svårligen kunde besinna sig. Detta undantag kallas nödvärnsexcess, och det är detta tingsrätten tagit fasta på här. 

Pojken som ställdes inför bevistalan, och som försvarats av advokat David Breitfeld,  har berättat att han efter rånet har varit rädd, stressad och känt panik. En läkare som förhörts har förklarat att den minderårige, på grund av hans tidigare upplevelser, antagligen upplevde händelsen när han blev rånad som oerhört stressande.

Inför tingsrätten sa den minderårige pojken själv att när han gick i femte klass blev han mobbad av de som var äldre än honom. I domen citeras följande: ”De ville skada honom. Sen har andra fortsatt. Han vill sköta skolan men folk kommer till honom och vill bråka. Han har blivit rånad flera gånger och har blivit av med mobiltelefon och kläder. Vid ett tillfälle blev det bråk på centralstationen. Bråket filmades och filmen spreds på sociala medier. Det var många som kände till filmen och kommenterade den. Han kände sig som ett offer efteråt och andra personer såg honom på samma sätt.”

Om händelsen vid Utmarksskolan 30 mars som slutade med 12-årige Amirs död bedömer tingsrätten att det som kommit fram ”om det snabba händelseförloppet och om pojkens psykiska tillstånd vid händelsen utgör tillräckligt stöd för bedömningen att pojken vid gärningen befann sig i ett sådant psykiskt tillstånd att han inte kunnat kontrollera sitt handlande.” Domstolen landar därför i att ”det måste anses ursäktligt att han inte förmått att begränsa sin våldsanvändning till vad som utgjort tillåtet våld enligt bestämmelsen om nödvärn.”

– Gärningen är därför inte ett brott och bevistalan har därför ogillats, säger chefsrådman Anna Lantz, som har varit domare i målet.

Eftersom bevistalan har ogillats har tingsrätten också ogillat de yrkanden om skadestånd som den avlidne pojkens anhöriga framställt.

Poliser säkrar spår vid platsen för knivdådet på Utmarksskolans skolgård.
Poliser säkrar spår vid platsen för knivdådet på Utmarksskolans skolgård. Foto: Tomas Ohlsson

Dagens Nyheter har frågat kammaråklagare Mats Ihlbom om han själv inte övervägde att skriva av fallet med hänvisning till just nödvärnsexcess. Men han menar att saken helt förändrades när man väl satt i rättssalen.

– Den här personen förnekade ju gärningen fram till förhandlingen. Han medgav aldrig under polisförhören att han alls varit på platsen, så då hade vi inte de här uppgifterna. Det var under hans förhör i rätten detta kom fram.

Varför tror du att hans berättelse kom först där?

– Det blir ju en spekulation, men efter att han tagit del av förundersökningen fanns det väl inte längre någon anledning att inte medge att han var på platsen.

Är pojkens agerande att betrakta som nödvärnsexcess, nu när du hört hans berättelse?

– Det är svåra frågor... detta med gränserna för nödvärnsexcess är juridiskt ganska komplicerat. Det har skrivits böcker om hur man ska se på detta. Jag ser inte anledning i nuläget att överklaga, spontant känns det inte så.

Det är en rätt otäck miljö som framträder i utredningarna om knivdådet och rånet. 

– Som tur är är det inte så vanligt med fall där vi måste ta till bevistalan. Men det är ju nog så allvarligt att unga så här blir utsatta för rån, blir slagna och av med kläder. Naturligtvis är det en oerhört otrevlig miljö att vistas i.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt