Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mindre-flygplan-har-stortat-i-hoor/

Sverige

Mindre flygplan störtade med en ombord

Poliser vid avspärrningarna i närheten av den plats där ett mindre, enmotorigt flygplan har störtat utanför Höör i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett ensitsigt flygplan störtade på onsdagskvällen utanför Höör i Skåne. Piloten, som var den enda personen ombord, omkom. Det var en erfaren flygare, och orsaken till kraschen är ännu okänd.

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral fick ett larm klockan 20.23 på onsdagskvällen från en privatperson som sett ett flygplanshaveri utanför Höör i Skåne.

– Personen hade sett flygplanet krascha ner i marken, säger Tobias Fälth, presstalesperson på Sjöfartsverket.

Flera ambulanser, räddningstjänst och polis skickades till platsen. En helikopter från Kristianstad sökte av närområdet. Man kunde konstatera att piloten var den enda person som funnits ombord. Vid 03-tiden på natten bekräftade polisen att piloten hade omkommit.

Det är okänt varför olyckan inträffade. Piloten, som var en erfaren flygare, var på väg från Svedala till Hässleholm när planet störtade vid en grusväg nära byn Jularp norr om Höör.

– Planet har inte gått rätt ner utan verkar ha försökt landa och slagit i några träd vid en bäck. Vad som hänt, varför det blev så pass allvarligt, det vet vi inte. Piloten är erfaren och ganska känd i flygkretsar, säger Anders Lännholm, räddningsledare på flyg- och sjöräddningscentralen.

Planet är en modell av det amerikanska jaktflygplanet Mustang från andra världskriget, ett ensitsigt plan som är ungefär tio meter långt och har en vingbredd på elva meter.

Planet störtade i ett glesbygdsområde mellan byarna Jularp och Perstorp.

I samband med olyckan skadades en luftburen elledning som nu ligger på marken. Personal från energibolag är på plats för åtgärd, uppger polisen.

Statens haverikommission har blivit underättad om kraschen.