Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Minister kallar till möte om kränkningar i byggbranschen

Peter Eriksson, bostadsminister.
Peter Eriksson, bostadsminister. Other: Anders Alm

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har kallat till möte med aktörerna i byggbranschen. Han vill kraftsamla mot kränkande behandling efter #metoo-kampanjen.

– Byggbranschen har en historia som på flera sätt är problematisk ur ett jämställdhetsperspektiv. Nu är rätt tillfälle att förändra den bilden. Jag vill att vi gemensamt agerar för att ingen kvinna ska utsättas för kränkningar och övergrepp, säger Peter Eriksson i ett uttalande.

På måndagen gick 4.627 kvinnor ut i uppropet #sistaspikenikistan mot sexuella övergrepp och trakasserier i byggbranschen där runt 200 kvinnors vittnade om hur de har utsatts för olika former av sexism. 

Uppropet som publicerades i Aftonbladet beskrev kvinnors svårigheter att avancera inom branschen, om arbetsgivare som inte tar ansvar och en rådande machokultur som har tillåtits i decennier. Det handlade också om direkta sexuella övergrepp och våldtäkter. 

Liknande vittnesmål har kommit från en rad olika yrkesgrupper de senaste veckorna i samband med #metoo kampanjen. Något som fått Peter Eriksson att kalla till möte med företrädare för byggbranschen där han vill diskutera hur man gemensamt kan agera mot kränkningar och övergrepp.

Enligt bostadsministerns pressekreterare är uppslutningen från branschen stor och 17 aktörer kommer delta på mötet som äger rum på torsdag den 30 november.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.