Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Minister KU-anmäls efter säkerhetsskandalen

Anna Johansson KU-anmäls av oppositionen.
Anna Johansson KU-anmäls av oppositionen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter DN:s avslöjande om Transportstyrelsens it-affärer KU-anmäls infrastrukturministern Anna Johansson (S). 

– Jag vill att riksdagens konstitutionsutskott går igenom när infrastrukturministern fick information om det här och varför påföljden bara blev att generaldirektören fick sparken i januari, säger Mikael Oscarsson, KD:s försvarspolitiske talesman.

 

Riksdagens försvarsutskott har inte fått någon information om Transportsstyrelsens it-affärer. Nu vill Mikael Oscarsson (KD) att KU utreder om andra berörda myndigheter och Försvarsmakten blivit informerade om att sekretessbelagda uppgifter röjts.  

– Om det här har kommit i händerna på Ryssland eller terrorister är det mycket, mycket allvarligt. Vi behöver gå till grunden med det här, säger han.

I början av juli kunde DN avslöja att Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren tvingats avgå med omedelbar verkan efter att hon hade röjt sekretessbelagda uppgifter som hotat rikets säkerhet. 

Mikael Oscarsson ifrågasätter hur det kommer sig att bara generaldirektören fick sparken och varför styrelsen sitter kvar med sin ordförande.

Nu begär Oscarsson att infrastrukturministern ska komma till försvarsutskottet för att berätta vad som har hänt och hur man har agerat i ärendet.

– Min uppgift är att granska regeringen och jag tror att många människor är oroliga och undrar hur det här kan hända. Jag tycker att det är ett solklart fall för KU att titta på med tanke på dess allvarliga konsekvenser, säger han. 

DN har sökt infrastrukturminister Anna Johansson för en kommentar men hon avböjer att svara på frågor. 

Enligt Säkerhetspolisens förundersökning, som DN tagit del av, har miljontals svenskars körkortsdata och statliga hemligheter legat lätt åtkomliga för dataexperter i Tjeckien och Serbien som aldrig säkerhetskontrollerats. 

I ett Säpo förhör säger en av Transportstyrelsens it-ansvariga att de gav bort "nycklarna till Kungariket".

Flera riksdagsledamöter uttryckte också att de saknade information från regeringen och att de endast fått information om it-affären från medierna. 

Läs mer: Riksdagsledamöter vill ha information om säkerhetsskandalen

KU är en förkortning på konstitutionsutskottet där riksdagsledamöter har i uppgift att granska regeringen. Ledamöter KU-anmäler ministrar för att utreda om fel begåtts i olika ärenden. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.