Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Minister lovar skärpta regler för familjehem

Foto: Paul Hansen

Helt oacceptabelt – det säger ­ansvariga ministern Åsa Regnér (S) efter DN:s avslöjande om familjehemsbolagen som drivs av brottsdömda. Nu lovar hon att ett förslag till nytt regelverk läggs fram i höst.– Det kommer att bli en uppstramning, säger Regnér.

35 000 ensamkommande flyktingbarn kom till Sverige förra året. Som DN:s granskning visade på torsdagen har det skapat en lukrativ marknad för oseriösa aktörer. Vart sjunde familjehemsbolag som startades under hösten har styrelseledamöter som är kriminellt belastade. Det handlar om rattfylleri, narkotika, rån och misshandel.

Åsa Regner (S) är den minister som har den sociala barn- och ungdomsvården inom sitt ansvarsområde. Hon reagerar starkt på DN:s avslöjande.

– Det handlar om barn som är helt utlämnade. Det är helt oacceptabelt att det är så här, säger hon.

Ministern utlovar ett nytt regelverk som syftar till bättre kontroll av vilka som ger sig in i familjehemsbranschen. Förslaget kommer att aviseras i höstbudgeten och läggas fram under hösten. Sedan tidigare finns ett utredningsförslag om att tillstånd ska krävas från Inspektionen för vård och omsorg för att få starta familjehemsbolag. Enligt Åsa Regnér har det fått starkt stöd av ­remissinstanserna.

– Vi bereder förslag som kommit rätt så långt som handlar om tillstånd och bakgrundskontroller. Exakt hur det kommer att se ut kan jag inte säga ännu, säger hon.

– Det kommer att bli en uppstramning. Vi ska ha seriösa verksamheter. Om det här inte fungerar är barnet väldigt utlämnat.

Foto: Jessica Gow/TTFoto: Jessica Gow/TT

Socialtjänsterna i landets kommuner var pressade långt innan flyktingmottagandet nådde förra årets nivåer. Vad som hände var att en redan svag länk i välfärdskedjan brast. Bristen på socialsekreterare är ett viktigt skäl till att kontrollen av familjehemsplaceringarna inte har fungerat.

Foto: Paul HansenÅsa Regnér framhåller att nya pengar har skjutits till. Kommunerna fick i höstas dela på 8 miljarder kronor för att stärka flyktingmottagandet, i enlighet med en uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga partierna.

– Jag förväntar mig att kommunerna använder pengarna också till det här, säger ministern och syftar på den social barn- och ungdomsvården.

Regeringen har också budgeterat för 250 miljoner kronor per år som öronmärks för att förstärka socialtjänsterna.

– Det här är en kommunal verksamhet, men det här visar att regeringen måste engagera sig. Man måste ta sig an både det akuta och det genuina investeringsbehov som finns långsiktigt, för det här är en grundläggande del av välfärden. Nyckeln är att kunna rekrytera och behålla socialsekreterare och då måste man ha attraktiva arbetsplatser, säger Åsa Regnér.

Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige har minskat drastiskt sedan regeringen införde id-kontroller vid gränsen. Under februari rörde det sig om drygt 1.000 medan det i oktober passerade 9.000. Nu kablas starka bilder ut från den befästa gränsen mellan Grekland och Makedonien där förtvivlade flyktingar har fastnat. Barnminister Åsa Regnér försvarar regeringens hårda skärpning av migrationspolitiken, trots att den innebär att färre barn kan få skydd i Sverige. Enligt henne är de missförhållanden som DN:s granskning pekar på ett skäl till att en annan politik blev nödvändig.

– Jag kunde bara konstatera att det här systemet inte håller för den här belastningen. Det gäller att ta emot, men det gäller också att kunna ta omhand, säger Åsa Regnér.

I riksdagen debatterades på torsdagen ett förslag från Kristdemokraterna om att inrätta en nationell krisjour till stöd för kommuner som inte klarar mottagandet av flyktingbarn. Förslaget har dock inte stöd av riksdagsmajoriteten.

Foto i text: Paul Hansen 

Läs mer. Familjehemsbolag
  • Dömda personer bakom familjehemsbolag. Vart sjunde familjehemsföretag som startade under hösten har kriminellt belastade personer i styrelsen, visar DN:s granskning.
  • Grovt kriminell drev hem för flyktingbarn. Kriminella kan tjäna stora pengar på utsatta barn. DN kan avslöja att en flerfaldigt dömd 39-åring med band till Bandidos MC utreds för grova bedrägerier i ett nystartat familjehemsföretag. 
  • Brist på familjehem driver upp priserna. DN:s granskning visar att minst en halv miljard kronor betalats ut till bolagen sedan 2014. – Det ringer folk som vill öppna företag för att mäkla familjehem varje vecka, säger Lena Moseley på Sollentuna kommun.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.