Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ministern: Det är en ovanlig begäran

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Lisa Mattisson

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att den ryska robotövningen söder om Karlskrona väcker flera frågetecken.

– Det är en ovanlig begäran, säger han.

I nästa vecka kommer Ryssland under två dagar att provskjuta militära robotar i ett område i västra Östersjön, söder om Karlskrona. 

Läs mer: Rysk robotskjutning nära Sverige 

Området benämns som ”Russia 1” och är ungefär lika stort som Bornholm. Det är första gången Ryssland genomför en övning så långt västerut i Östersjön.

– Det är en ovanlig begäran och den strider inte emot regelverket. Men det finns anledning att ha en hel del frågetecken kring varför man ska göra det här och det gäller att följa det här med stor eftertänksamhet. Sen får vi anledning att se vad de ska göra och vilka effekterna blir, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Har ni haft kontakt med rysk sida om övningen?

– Vilka kontakter vi har haft går jag inte in på. Det finns anledning till att ha en hel del frågetecken kring vad detta är. Vi har fullständig kontroll på vårt luftrum och vi följer utvecklingen i Östersjön och närområdet hela tiden, säger han.

Luftfartsverket har skickat ut en varning till flygbolag och Försvarsmakten om att övningsområdet upprättats och flygtrafiken kommer att påverkas av övningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.