Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ministern: Gotland ska få nytt militärförband

02:08. Regeringen vill placera nytt kompani på ön.

Gotland som varit demilitariserat sedan 2005 ska nu få en permanent militär styrka. Det kommer regeringen att föreslå inför riksdagens försvarsbeslut.

- Vi föreslår att vi ska sätta ett kompani med permanent närvaro på Gotland, säger försvarsminister Peter Hultqvist, S, till Dagens Nyheter.

Som Socialdemokraternas talesperson i förvarsfrågor drev Peter Hultqvist i försvarsberedningen 2014 på för att återmilitarisera Gotland. Ön har stått utan ett permanent förband sedan regeringen Persson drog in det sista 2005.

Men den moderatledda alliansregeringen var så sent som 2014 emot ett förband där, liksom även överbefälhavaren Sverker Göranson som inte ville binda resurser på ön.

Men nu vill S-MP-regeringen utöka armén från i dag sju bataljoner (en bataljon är cirka 800 man) med en åttonde bataljon. Den ska enligt försvarsministern bli en ny motoriserad skyttebataljon, det vill säga en styrka med hjulgående pansarfordon. Denna åttonde bataljon gör det möjligt att alltid hålla ett kompani (cirka 130 man) grupperat på Gotland.

- Vi utvidgar också hemvärnets stödorganisation på Gotland personellt och vi skapar en ledningsfunktion på Gotland. Vi vill också ha kontinuerliga övningar när det gäller marin, flyg och armé i anslutning till Gotland, säger Peter Hultqvist.

Foto: Jonas Lindkvist

Hans besked är en signal till militärer och politiker, både hemma och i omvärlden. De har kritiserat att Sverige, och då särskilt Gotland, blivit ett militärt vakuum.

- Gotland har ett strategiskt läge i Östersjön och detta är också en markering inför omvärlden att vi inser att Gotland är väldigt viktigt. Allt vi gör ingår i att markera svensk suveränitet, säger Peter Hultqvist.

Enligt vad DN erfar blir det troligen Livgardet i Kungsängen som sätter upp den nya bataljonen som kan utrustas med den nya åttahjuliga pansarterrängbil 360.

DN har sökt ÖB Sverker Göranson för en kommentar, men enligt försvarets pressavdelning uttalar han sig inte under pågående politiska processer. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.