Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ministern-ha-mat-hemma-for-en-vecka-eller-tva/

Svensk politik

Ministern: Ha mat hemma för en vecka eller två

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har ansvar för livesmedelsfrågor.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har ansvar för livesmedelsfrågor. Foto: Erik Ardelius

Beredskapen är god. Det är ansvariga ministern Jennie Nilssons bild efter ett möte med representanter för livsmedelsbranschen. Men alla hushåll bör enligt henne ha mat för en eller två veckor hemma.

– Svenska konsumenter har hittills uppfört sig rationellt, säger Jennie Nilsson.

ICA, LRF och Svensk handel var några av dem som på torsdagen träffade Jennie Nilsson (S), som är landsbygdsminister och även har ansvar för livsmedelsfrågor. Ett resultat av mötet är att branschen gemensamt ska utarbeta ett förslag till vilka riktlinjer som kan krävas för att butiker, lager och andra arbetsplatser ska hantera eventuell smitta på ett enhetligt sätt. 

– Där är min ambition att om de identifierar något hinder så är det min uppgift att lösa det, säger Jennie Nilsson.

Klarar vi livsmedelsförsörjningen trots coronaviruset?

– Min bild är att vi gör det. Beredskapen är god. Men det finns scenarier där vi får en väldigt upptrappad situation med stort antal smittade som kan kräva fler åtgärder.

Vad kan regeringen göra?

– En viktig sak är att vi har en öppen dialog. Från regeringens sida är det viktigt att undanröja hinder när branschen pekar på vad man behöver för att kunna leverera.

Är det rätt att bunkra mat i det här läget?

– Myndigheten MSB gick ut för två år sedan med en broschyr som heter ”Om krisen kommer” med råd om vad varje hushåll egentligen borde ha hemma i händelse av kris. Det är bra om man tittar på den eller MSB:s hemsida.

– Svenska konsumenter har uppfört sig rationellt och det hedrar dem. Det gäller att se till att ha förnödenheter hemma för en vecka eller två men samtidigt inte reagera panikartat, säger Jennie Nilsson.

Läs mer: Skolorna rustar för lektioner på distans