Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ministern har fortsatt förtroende för KI:s ledning

Helene Hellmark Knutsson (S), forskningsminister.
Helene Hellmark Knutsson (S), forskningsminister. Foto: Eva Tedesjö

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) har fortsatt förtroende för ledningen vid Karolinska institutet för hanteringen av stjärnkirurgen Paolo Macchiarini som misstänks för forskningsfusk.

– Jag litar på att de går till botten med det här. Det är prioriterat för mig och regeringen att man har ett högt förtroende för forskningen, säger hon.

I SVT-dokumentären har det framkommit uppgifter om att Paolo Macchiarini, som är gästforskare vid Karolinska institutet, KI, kan ha gjort sig skyldig till forskningsfusk och utfört oetiska medicinska experiment.

Enligt KI:s rektor Anders Hamsten riskerar kirurgen nu att få sparken och man ska även tillsätta en haverikommission kring händelsen. Något som forskningsminister Helene Hellmark Knutsson välkomnar.

– Ansvaret ligger fullt ut på våra universitet och på rektor för att garantera kvalitet och för att förhindra forskningsfusk. Bara själva misstanken om att det har förekommit forskningsfusk gör att det är väldigt allvarlig och därför är det bra att de tittar över hela hanteringen av det här, säger ministern.

Karolinska är Sveriges största forskningsinstitution och delar varje år ut Nobelpriset i medicin.

Hur påverkas KI:s trovärdighet av det här?

– Det är självklart att det i alla sådana här ärenden finns en risk för påverkan.

Kan nuvarande ledning sitta kvar?

– Ja, för min del så är förtroendet fullt ut för deras hantering tills något annat händer.

Regeringen tillsatte nyligen en utredning för att se över om det behövs nya riktlinjer och en oberoende instans som ser över om det finns misstanke om forskningsfusk. I dag ligger ansvaret på universiteten och deras ledningar.

– Vi behöver ha ett högt förtroende för forskningen om vi ska kunna möta de samhällsutmaningar vi har. Det behöver vi ha i forskarsamhället men också bland allmänheten. Det är oerhört viktigt om vi ska kunna en framstående forskningsnation och det måste vi vara rädda om. Därför är det viktigt att vi har nolltolerans mot forskningsfusk.

Vad kan regeringen göra mer för att något liknande inte ska inträffa igen?

– Vi får följa ärendet noga och ta till oss utredningens slutsatser för att se om det är något i riktlinjerna eller organisationen som behöver förändras för att få en tydligare mer transparant hantering, säger Helene Hellmark Knutsson.

Om de drabbade patienterna och deras anhöriga ska få skadestånd vill inte Helene Hellmark Knutsson kommentera med hänvisning till den pågående brottsutredningen mot Paolo Macchiarini.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.