Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ministern kallar till möte efter knivmord på HVB-hem

Foto: Adam Ihse/TT

Den 22-åriga kvinnan hade jobbat ensam på HVB-hemmet för flyktingbarn under natten. I stället för att bli avlöst blev hon knivdödad på sin arbetsplats på måndagsmorgonen. Nu kallar ansvarig minister till möte för att diskutera problemen på HVB-hemmen.

Enligt fackförbundet Vision är det ett generellt problem inom asylboenden och HVB-hem att anställda, liksom 22-åringen, inte sällan jobbar ensamma.

– När trycket på flyktingmottagandet ökat ser vi tyvärr att det här är väldigt vanligt, sa Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg inom Vision till DN i måndags.

Många ensamkommande bär på tunga upplevelser. När trångboddheten tilltar och asylprocessen drar ut på tiden byggs frustrationen upp, vilket leder till mer hot och våld som naturlig konsekvens, enligt Folkesson. Samtidigt har arbetsgivarna behövt anställa mycket ny personal. Dessa saknar, enligt Vision, ofta ordentlig utbildning och får heller inte alltid den introduktion de behöver när det gäller hur hot och våld kan förebyggas och ska hanteras.

Christer Halldelius är vd för Vårljus, som ägs av de 25 kranskommunerna i Stockholms län. Sedan tio år bedriver Vårljus verksamhet för ensamkommande flyktingungdomar, som i dag är bolagets största verksamhetsgren med tjugo gruppboenden, två transitboenden samt ett tiotal stödboenden. Nattetid arbetar personalen ensam.

– Varje dag görs en riskbedömning, hur ser det ut, hur mår ungdomarna, räcker bemanningen eller ska vi sätta in extrapersonal. Oftast gör personalen bedömningen att det inte behövs, säger Halldelius.

Han säger att det är svårare att rekrytera erfaren personal i dag än för ett år sedan, men håller inte med om fackets bild om att ny personal ofta saknat adekvat utbildning. Han tycker inte heller att incidenterna har ökat.

– Vi har fler incidenter i dag än för fem år sedan, men vi har också tio gånger så många boenden. Procentuellt kan vi inte se någon ökning.

Åsa Regnér (S), minister med ansvar för socialtjänsten, vill nu träffa kommuner och fack för att diskutera problemen på bland annat HVB-hemmen. Regeringen har tidigare avsatt en extra miljard kronor för att förstärka bemanning och organisation inom den sociala barn- och ungdomsvården och några nya pengar utlovades inte.

– Det ska finnas tillräckligt mycket kvalificerad personal för att vården ska fungera, och det är anordnaren som ansvarar för det. Men vi märkte i höstas att det är en svår situation, säger Åsa Regnér till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.