Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ministern kritiseras för försvar av köttkonsumtion

Foto: Claudio Bresciani/TT

Trots att minskad köttkonsumtion anses vara något av en ödesfråga för klimatet – och att flera svenska myndigheter och FN rekommenderar minskad köttkonsumtion – hävdar landsbygdsministern Sven-Erik Bucht i en intervju i SR att köttkonsumtionen inte är något problem, och inget som politikerna ska lägga sig i.

Att man ska minska köttkonsumtionen både av hälso- och miljöskäl är närmast en vedertagen sanning. Samtidigt har köttkonsumtionen ökat kraftigt i Sverige, i alla fall i ett längre perspektiv.

Både Livsmedelsverket och Jordbruksverket rekommenderar att man kraftigt minskar konsumtionen av kött, i det första fallet av hälsoskäl – till maximalt 500 gram rött kött i veckan – i det senare framför allt av miljöskäl.

– Vi tog fram en rapport om hållbar köttkonsumtion, där konstaterade man att vi bör äta mindre kött och välja med större omsorg, för att köttproduktionen globalt sett har stor miljö- och klimatpåverkan, säger Gabriella Cahlin, avdelningschef på Jordbruksverket.

Läs mer: Nya matvanor kan rädda planeten.Foto: Produktionen av kött står för omkring en femtedel av världens koldioxidutsläpp. Foto: Jannike Kihlberg

Men enligt landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) är det inga problem ur miljösynpunkt med köttkonsumtionen i Sverige. Det säger han i en intervju i Sveriges Radio.

I regeringens nya livsmedelsstrategi ingår inte att man ska äta mindre kött, enligt Sven Erik Bucht.

– Nej det tror jag inte. Inte den typ av pekpinnar inte, säger han till radion.

Gabriella Cahlin ”vill inte recensera” landsbygdsministerns uttalande.

Men blev ni förvånade över Buchts uttalande att produktionen och konsumtionen av kött inte är ett problem?

– Köttproduktionen i Sverige är inte något problem, den kan faktiskt gärna öka om den är mer hållbar än annan köttproduktion. Det är viktigt att göra skillnad på vi ska äta mindre kött men inte mindre svenskt kött, vi har bra produktion med låg antibiotikaanvändning och många djur som går ute.

Men konsumtionen bör minska?

– Ja det anser vi på generell nivå, på individnivå kan det se olika ut, men i genomsnitt behöver vår konsumtion minska.

Även internt får landsbygdsministern Sven-Erik Bucht kritik, från regeringspartnern Miljöpartiet men även från partikolleger.

– För mig är det viktigt att säga att svensk köttkonsumtion, som den ser ut i dag, behöver minska, både av klimat- och miljöskäl men också av solidaritetsskäl, säger Matilda Ernkrans, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott till Aftonbladet, och menar att det är hennes parti enigt om.

Naturskyddsföreningen och Grön Ungdom har starkt ifrågasatt Buchts inställning, enligt Aftonbladet.

Produktionen av kött står för omkring en femtedel av världens koldioxidutsläpp, som driver växthuseffekten.

Läs mer: Köttlarmet behöver nyanserasFoto: Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Magnus Hallgren

I en skriftlig kommentar till DN förtydligar dock Sven-Erik Bucht sin inställning. Han skriver att ”... kött är ett av de livsmedel som ger störst klimatpåverkan” och att utsläppen som köttätandet ger upphov till därför behöver minska.

– De finns två huvudsakliga sätt att minska köttätandets miljöpåverkan - att minska köttkonsumtionen och att göra köttproduktionen miljövänligare. Jag anser inte att vi politiker ska bestämma vad människor äter. Regeringen vill inte införa någon köttskatt eller liknande, skriver Bucht.

Han menar att i stället ska klimatpåverkan minskas genom att förbättra djurhållningen och genom ett metanreduceringsstöd som regeringen ska införa, på 30 miljoner kronor per år.

Detta ska leda till en minskning av utsläppen med motsvarande 50.000-70.000 ton koldioxid år 2020.

Bucht menar också att det är myndigheternas uppgift att ge kostråd och att informera om vilken miljöpåverkan kött från olika län der har. Sedan är upp till var och en att väga olika risker mot varandra, anser han.

– Hur mycket kött man äter är sedan upp till var och en. Jag för min del kommer fortsätta att äta svenskt kött som i dag, skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.