Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 17:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ministern-lovar-kommunerna-mindre-krangel-i-kampen-mot-smittan/

SVENSK POLITIK

Ministern lovar kommunerna mindre krångel i kampen mot smittan

Bild 1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bild 2 av 2
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Förenklad byråkrati, ytterligare resurser och möjligheter att använda statsbidrag mera fritt. Så ska kommunerna få bättre förutsättningar att hantera coronakrisen, lovar civilminister Lena Micko.

– Regeringen kommer i närtid att presentera ytterligare åtgärder, säger hon.

Länsstyrelserna är regeringens ögon och öron ute i landet där kampen pågår mot coronaviruset. Genom en särskild samordningsstab förser man flera gånger i veckan landets högsta ledning med lägesbilder från kommuner och regioner.

På onsdagen fick civilminister Lena Micko (S) en sådan dagsfärsk uppdatering där läget inom äldreomsorgen var en av huvudpunkterna.

I rapporten, som DN har tagit del av, står det:

”Akut materialbrist på skyddsutrustning i kommuner (ser en ökning för varje vecka) och regioner (handsprit, munskydd och visir)”.

Lägesbilden slår också fast att kommuner i alla län har ett personalbortfall som påverkar uthålligheten negativt inom vård, omsorg och skola. Dessutom noteras att ”fler äldreboenden har drabbats av covid-19 (Uppsala, Sörmland, Kronoberg; Skåne, Örebro, Västerbotten)”. Så sent som på onsdagen rapporterades två dödsfall i samma sjukdom på särskilda boenden i Kalmar län.

– Trenden är att materialbrist och personalbrist är akut, säger Lena Micko som är den i regeringen som har ansvar för kommunala frågor.

Enligt Lena Micko tas nu många initiativ till samarbeten kommuner emellan – men också mellan kommuner, näringsliv och civilsamhälle. Det diskuteras också hur kommunerna ska kunna ta emot dem som vill hjälpa till i äldreomsorgen, exempelvis genom korttidsutbildningar.

– Man försöker omfördela medarbetare som vanligen jobbar med helt andra saker inom respektive kommun. De kan avlasta ordinarie personal genom att handla mat eller hjälpa till med städning.

Vad kan du och regeringen göra för att stötta kommunerna i den här situationen?

– Regeringen kommer i närtid att presentera ytterligare åtgärder som kommer att stärka kommunsektorn. Det kommer att handa om resurser, men också om att staten måste lätta på sina regelverk så att kommunerna kan prioritera rätt i det här läget, säger Lena Micko.

En sådan åtgärd som är att vänta är att kommunerna ska få möjlighet att disponera statsbidragen mera fritt. Det kan också, enligt Lena Micko, vara aktuellt att skjuta på regeländringar och nya lagar som skulle påverka kommunerna men kanske inte måste införas just nu.

Även kommunernas skyldighet att rapportera och redovisa till staten bör mjukas upp, anser Micko, för att lyfta bort betungade byråkrati. Syftet är att ge kommunerna svängrum att kraftsamla på bästa sätt i det akuta krisläge som råder.

Onsdagens rapport från länsstyrelsernas gemensamma stab listar också vilka åtgärder som efterfrågas akut i olika landsändar. I Sörmland vill man ha en plan för massiv provtagning så att personal inom vård och omsorg kan återgå i arbete. Bättre samordning av hur skyddsutrustning ska fördelas efterlyses också.

I tio län har man gått samman för att stötta kommunerna med inventering och fördelning av skyddsmateriel men också med kontakter med företag som skulle kunna bistå med tillverkning.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt