Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ministern: Marocko måste ta sitt ansvar

Inrikesminister Anders Ygeman fick upp ögonen för de marockanska gatubarnen redan i december förra året, då han följde med polisen till Sergels torg i Stockholm. ”Men jag visste inte hur svårt det var att utvisa dem till hemlandet”, säger han.
Inrikesminister Anders Ygeman fick upp ögonen för de marockanska gatubarnen redan i december förra året, då han följde med polisen till Sergels torg i Stockholm. ”Men jag visste inte hur svårt det var att utvisa dem till hemlandet”, säger han. Foto: Anette Nantell

DN:s artiklar om gatubarnen som begår brott får nu regeringen att agera. Marockos sändebud i Sverige kommer att kallas till samtal under nästa vecka.

– Marocko måste ta ansvar för sina egna medborgare, något annat duger inte, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Syftet med det planerade mötet är att få Marockos regering att följa de internationella regler som tvingar en stat att ta emot egna medborgare som avvisats eller utvisats från ett annat land.

– Det finns ett tydligt åtagande i folkrätten som Marocko måste leva upp till, säger Anders Ygeman när DN träffar honom på fredagseftermiddagen.

Som DN berättat de senaste dagarna har en ökande ström av tonårspojkar från framför allt Marocko tagit sig till Sverige för att leva på gatan. Många av dem är vana att försörja sig genom brott och enbart i Stockholms län har över femhundra hemlösa pojkar gripits för bland annat stölder, narkotikabrott, misshandel och rån de senaste tre åren.

I hopp om att få stanna i Sverige har många av de marockanska ­pojkarna – totalt 1 100 sedan 2012 – sökt asyl hos Migrationsverket. Bara en av tjugo har ansetts ha giltiga skäl, men även övriga har kunnat stanna kvar i landet. Orsaken är att Marocko satt i system att ifrågasätta pojkarnas medborgarskap, vilket i praktiken fått Migrationsverket att ge upp försöken att återföra dem till hemlandet. Detsamma gäller i de fall där pojkar dömts till utvisning på grund av brott.

– Jag hade inte klart för mig hur svårt det är att utvisa medborgare till Marocko och andra motsvarande länder. När jag nu ser det måste jag agera, säger Anders Ygeman.

Sergels torg är inte den bästa miljön för de här pojkarna utan det kan faktiskt finnas skäl att använda möjligheten att ta dem i förvar.

Frågan har högsta prioritet och han räknar med att mötet med ­Marockos sändebud i Sverige kommer att hållas redan i nästa vecka.

– Vi måste klargöra Sveriges hållning och ställa krav på Marocko att ta ansvar för sina egna medborgare. Det är inga konstigheter, Sverige kan inte vägra att ta emot en svensk medborgare oavsett vilka brott han eller hon har begått, fortsätter Anders Ygeman.

Marockos skäl till att neka mottagande är att pojkarna saknar passhandlingar och att deras identiteter därför ska betraktas som osäkra. I kontakter med Migrationsverket ska marockanska myndigheter ha hävdat att man inte vill göra fel eftersom pojkarna lika gärna kan komma från Tunisien, Algeriet ­eller något annat land.

Anders Ygeman ser detta som en dålig ursäkt för att kunna kringgå folkrätten.

– Om det i något enskilt fall finns legitima tvivel kring medborgarskapet, ja då får man väl diskutera det. Men när vi nu pratar om ett par hundra som man inte vill kännas vid, då handlar det om något annat.

Han utgår från att Marockos ­ambassad i Stockholm kommer att vilja diskutera frågan. I annat fall är han beredd att ta ett steg till.

– Skulle de inte vara samarbetsvilliga får jag väl skicka min statssekreterare till Marocko och ta diskussionen där, fortsätter han.

Skulle de planerade kontakterna med Marocko få önskad effekt vill Anders Ygeman gärna se ett mer handfast agerande i de fall där pojkarna nekats asyl. Att, som i dag, låta dem leva kvar i en miljö med droger och brott tycker han rimmar illa med barnkonventionen.

– Sergels torg är inte den bästa miljön för de här pojkarna utan det kan faktiskt finnas skäl att använda möjligheten att ta dem i förvar. Att man inte gjort det hittills hänger nog samman med att man upplevt att det inte går att utvisa dem.

Öppna HVB-hem, där pojkarna kan komma och gå som de vill, är i hans ögon en också dålig lösning.

– Det svenska skyddsnätet är riggat för barn och unga med anknytning till landet. De här pojkarna saknar det och därför måste man hitta andra lösningar. Jag ser hellre att de vårdas på slutna vårdhem än att de fortsätter att återfalla i brott.

Fakta. Stöld, våld och droger knyts till gatubarnen

Sedan 2012 har Stockholmspolisen registrerat allt fler anmälningar där de misstänkta är minderåriga utan fast hemvist i landet. 2014 anmäldes 817 brott jämfört med 377 två år tidigare. Stöld, narkotikabrott, våld och rån ökar särskilt. Även i Göteborg ser polisen en liknande utveckling.

En grupp har nu bildats inom gränspolisen för att punktmarkera de cirka 200 brottsaktiva utländska pojkar som rör sig i Stockholms city.

Migrationsverket har inlett en satsning med målet att den dominerande gruppen, som utgörs av barn från Marocko, ska övertalas att åka tillbaka till hemlandet frivilligt.

Fördjupning. Gatubarn i Stockholm
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.