Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ministern nöjd med SJ:s hantering

Väl förberedda. Insiktsfulla. Bra på att kommunicera. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) är mycket nöjd över hur Trafikverket och SJ har hanterat tågkaoset.

– Järnvägsaktörerna har varit duktiga och bra på att kommunicera. Det är en väsentlig skillnad mot förra året. Nu pratar de med varandra och jobbar ihop. Jag blev exempelvis jätteglad när jag fick reda på att Trafikverket och SJ skulle ha en presskonferens på torsdagen – som är gemensam, säger infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Enligt henne hade gårdagens tågstrul aldrig gått att förhindra, eftersom orsaken helt ligger på det extrema vintervädret. De stora järnvägsaktörerna – Trafikverket och SJ – har snarare förberett sig väl och gjort vad de kunnat.

– De har en oerhörd insikt över att de behöver hjälpas åt. Förra vintern handlade det mycket mer om att lägga skulden på andra. De har dagliga kontakter på ledningsnivå.

Så du är nöjd över hur aktörerna hanterat vinterns tågkaos?

– Ja, det tycker jag. Så långt jag sett så har det varit bra.

Hon är samtidigt rädd för att resenärerna riskerar att tappa förtroendet för SJ och andra tågoperatörer.

– Tågresan går rätt bra för de allra flesta. Men det blir tillräckligt illa när det framför allt är på vissa sträcker som det oftast skiter sig, säger Elmsäter-Svärd.

Finns det en risk att resenärerna sviker tågen?

– Det är inte bara en risk – utan ett faktum.

Regeringen har fått kritik från bland annat Seko för att inte ge tillräckligt pengar till reparation och underhåll av järnvägsspåren. Elmsäter-Svärd håller inte med, utan hänvisar till att regeringen nu lägger ”historiskt mycket pengar”.

– Vi har höjt anslaget till både drift och underhållning, men även att bygga nya spår. Det är för den kommande 12-årsperioden, men det betyder inte att vi kommer sitta med armarna i kors under 12 år.

Vad säger du till dem som inte kommer fram med sina tåg till julafton?

– Jag kan förstå irritationen och känslan. Det kanske till och med är så att man inte kan fira jul på jul­afton, utan att man får ställa sig in på att ha julfirande någon annan dag. Det är ju verkligen super­tråkigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.