Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ministern och ÖB markerar mot Ryssland

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Micael Bydén.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Micael Bydén. Foto: Wiktor Nummelin/TT

När svenska flygvapnet denna helg firar sitt 90-årsjubileum med flyguppvisningar över Linköping så fördunklas det soliga firandet av skuggor från öster. Både försvarsministern och ÖB markerade mot Ryssland inför företrädare för 26 länder.

Det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och de krav det ställer på flygstridskrafterna var ett genomgående tema på det internationella tvådagarsseminariet med 400 deltagare. På plats på helikopterflottiljen Malmen utanför Linköping fanns bland andra dussinet utländska flygvapenchefer. I går deltog även kung Carl Gustaf, dagen till ära i sin flygvapenuniform.

– Alltför ofta agerar ryskt flyg farligt och oprofessionellt över Östersjön. Från svensk sida vet vi hur det känns att utsättas för detta provokativa beteende. Oavsett vilken nationalitet ett flyg eller fartyg har måste sådant fördömas. Det är viktigt att minska riskerna och bygga förtroende, markerade försvarsminister Peter Hultqvist (S) som underströk att riksdagen beslutat ”öka försvarsmaktens krigföringsförmåga”.

– Flygvapnet är en oerhört viktig del av svenskt försvar. Det är där vi har den första linjen i en tillspetsad krigssituation. Flygvapnets uppgift i ett sådant läge att fördröja och bekämpa fienden och på det sättet skapa en tröskel så att man kan undvika att sådana situationer uppstår, förklarar Peter Hultqvist för DN.

– Vi har också i dag ett ökat utnyttjande av incidentberedskapen beroende på det förändrade säkerhetspolitiska läget. Flygvapnet är en viktig del i att visa flagg: var gränser går, att vi har koll på arenan och står därför för väldigt mycket av försvaret av Sverige i vardagen, säger ministern.

Även överbefälhavaren, ÖB, Micael Bydén tog upp Rysslands agerande som orsak till det sämre säkerhetsläget.

Chefen för USA:s flygstyrkor i Europa general Tod Wolters nämnde i sitt anförande inte Ryssland vid namn utan talade om de som ”uppför sig dåligt i öster”. Detta parades med beröm över det svenska flygvapnet. Wolters underströk vikten av att öva, öva och lära sig av varandra. Det sker redan nu. men ska ske mer avancerat 2018 i en stor flygövning, Nordic Flag, som ska arrangeras av Sverige i samarbete med USA.

Mest och längst applåder fick ett årsbarn till flygvapnet, förre flygvapenchefen Sven-Olof Olson, som i november fyller 90 år. I sitt anförande påpekade Olson vikten av att lära av historien och att alla de vägbaser som stridsflyget hade under det kalla har lagts ned – nu när de åter behövs.

Under lördagen och söndagen får också allmänheten ta del av firandet av flygvapnet genom flyguppvisningar med olika generationers plan från 1926 fram till i dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.