Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ministern-om-c-utspelet-fordjupar-garna-samarbetet-med-oppositionen/

Svensk politik

Ministern om C-utspelet: ”Fördjupar gärna samarbetet med oppositionen”

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Magnus Hallgren

Centerpartiets ledning skriver på DN Debatt att Moderaterna bör bjudas in när regeringen och samarbetspartierna för samtal om nya ekonomiska krispaket.

”Regeringens utgångspunkt är att lyssna på alla förslag oavsett avsändare”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar till TT. 

TT Text

Partiledaren Annie Lööf (C) och vice partiledare Anders W Jonsson (C) skriver i debattartikeln att en bred politisk samling behövs för att hitta lösningar i en tuff ekonomisk tid. De skriver vidare att man ”noterat hur Moderaterna agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt” under de senaste veckorna, och vill nu involvera partiet i framtida överläggningar. 

”De har presenterat genomarbetade analyser på de problem vi nu står inför och kommit med ett antal goda förslag på statliga åtgärder för att möta dessa. Sannolikheten för att ett nytt omfattande ekonomiskt krispaket behöver sättas in är stor och vi ser att det då vore av stort värde om framför allt Moderaterna bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP”, skriver Annie Lööf och Anders W Jonsson.

Förslaget från Centerpartiet kommenteras under söndagskvällen av finansminister Magdalena Andersson (S). Hon har lämnat ett uttalande till TT där hon öppnar för fördjupat samarbete med fler partier under coronakrisen: 

”Sverige befinner sig i en allvarlig kris. Regeringens utgångspunkt är att lyssna på alla förslag oavsett avsändare. Regeringen och samarbetspartierna har kunnat vara snabbfotade tack vare stort ansvarstagande från oppositionspartierna. Vi vill även fortsättningsvis arbeta med bred förankring i riksdagen och fördjupar gärna samarbetet med oppositionen”, skriver Magdalena Andersson i uttalandet.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) skriver på Facebook på söndagskvällen att regeringen har som utgångspunkt att lyssna på alla förslag, oavsett avsändare:

”En av anledningarna till att vi kunnat agera snabbt och fatta nödvändiga beslut är tack vare oppositionspartiernas ansvarstagande. Regeringen kommer fortsätta arbeta med att brett förankra våra förslag i Sveriges Riksdag. Tillsammans kan vi klara det här”, skriver Per Bolund.

Även Moderaterna ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har kommenterat Centerpartiets förslag och hon pekar vidare mot riksdagens finansutskott:

”Moderaterna är konstruktiva och har bidragit till förslag som räddar jobb och företag, även om vi gärna gått längre än regeringen. Jag tycker alla oppositionspartier varit konstruktiva i krisen. Därför är finansutskottet den naturliga samlingspunkten för breda samtal. Riksdagen har flera gånger visat att vi kan förbättra regeringens förslag och snabbt fatta de beslut som krävs”, säger Svantesson i ett uttalande till TT.