Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-26 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ministern-om-skolan-alla-beslut-kan-leda-fel-i-det-har-laget/

SVERIGE

Ministern om skolan: Alla beslut kan leda fel i det här läget

Vårterminen kommer att förlängas för att elever ska klara att ta examen, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: Eva Tedesjö

Vårterminen kommer att förlängas för att elever ska klara att ta examen och få godkända betyg, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).

Sverige är ett av få länder som fortfarande har sina grundskolor öppna.

– Jag kan inte peka på något visst ställe i smittkurvan när vi stänger fler skolor, säger hon.

Vi försöker hälsa på utbildningsminister Anna Ekström med armbågen. Men då tar hon ett snabbt kliv tillbaka och svarar genom att vinka och le.

– Ser jag trött ut, frågar hon när fotografen ska ta bilder, och berättar sedan hur mycket hon har arbetat den sista tiden.

– Under mina 40 år i yrkeslivet har jag aldrig varit med om någon period som har varit så tuff som den här, säger Anna Ekström.

En av hennes närmaste medarbetare har vad som kan vara milda symptom på Covid 19. Hon har jobbat hemifrån i snart tre veckor så det finns ingen risk för att utbildningsministern kan ha blivit smittad.

Hur rädd är du för att bli smittad?

– Inte alls eftersom det är en bortkastad rädsla. Det här är en smitta som kommer att nå väldigt många och sannolikheten är stor att jag kommer att bli smittad. Jag vet att det kan leda till att jag blir väldigt sjuk. Men jag vet att det också kan leda till att jag inte får några symptom alls.

Vad händer om du skulle blir sjuk?

– Jag får göra som alla andra och vara hemma tills jag är frisk. Som statsråd är man alltid i tjänst och det finns inga sjukregler för oss, säger hon och gör tydligt att hon inte vill svara på fler frågor av det här slaget.

– Det enda jag kan göra är att vidta alla försiktighetsåtgärder, säger hon och reser sig för att gå bort och sprita händerna.

”Som statsråd är man alltid i tjänst och det finns inga sjukregler för oss”, säger utbildningsministern.
Foto: Eva Tedesjö

Påsken närmar sig och i början av coronakrisen talades det om att elever och lärare på gymnasieskolorna kunde använda påsklovet för att ta igen det som de hade förlorat.

Men DN:s rundringning visar att de flesta kommer att få ledigt från distansundervisningen.

Anna Ekström hoppas att hon ska få litet ledig tid tillsammans med sin man.

– Den största inskränkningen i min vardag är att jag inte kan träffa mina föräldrar som är 85 och 90 år. I helgen träffade jag dem ”nästan”, vi sågs på en parkbänk i Rålambshovsparken säger hon och berättar att föräldrarna handlar mat genom att swisha pengar till affären som hänger ut en matkasse till dem.

– Det är jätteviktigt för dem att få komma ut och röra på sig så de går långa promenader. Men det här är kämpigt för dem eftersom de är så väldigt sociala.

Sommaren då, vad ser du framför dig?

– Att det blir en längre vårtermin för en hel del elever som kommer att bli tvungna att ta igen arbete som de har missat genom att gå i lovskola. Den möjligheten finns för alla elever som riskerar att inte få godkänt.

Anna Ekström har aviserat att den ska byggas ut och göras obligatorisk för elever som riskerar att inte klara kunskapsmålen.

Sverige är i stort sett det enda landet som har sina grundskolor öppna, något som har kallats ”det svenska experimentet” i utländska medier.

Är du orolig för att det är fel väg?

– Både ja och nej, i det här läget finns det ingen möjlighet att slippa den oron eftersom vi är i ett läge där alla beslut kan leda till negativa konsekvenser, och där ingen har facit.

”Jag kan inte peka på något visst ställe i smittkurvan när vi stänger fler skolor”, säger Anna Ekström.
Foto: Eva Tedesjö

Anna Ekström invänder mot beskrivningen att svenska barn går i skolan och att barn i andra länder är hemma från skolan.

Frånvaron på svenska för- och grundskolor är mycket hög, menar hon. DN har också skrivit att på en del skolor är så mycket som hälften av alla elever och lärare hemma på grund av symtom eller oro för smitta.

– När jag pratar med mina kollegor i Norden och Europa så säger de att långt ifrån alla av dessa länders skolbarn är hemma från skolan, säger hon.

Finland stängde hela grundskolan men har nu öppnat sina lågstadieklasser igen och Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell har sagt att andra länders åtgärder är lika mycket experiment som Sveriges.

Så när är egentligen rätt tillfälle att stänga grundskolan?

Det man i dag vet om skolstängningar baseras på vad man vet om detta i Sydostasien där man regelbundet stänger skolor vid influensaperioder, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Där har man lärt sig att man ska stänga skolorna när man börjar få en ordentlig ökning i smittspridningen.

– Problemet med dessa antaganden är att de handlar om influensa där barn är mycket mer av smittspridare. Ett annat problem är att kurvan sticker upp igen när skolorna öppnar eftersom inte tillräckligt många barn har utvecklat flockimmunitet, säger Anders Tegnell.

Den andra negativa effekten av skolstängningar är att eleverna börjar umgås och träffas på en massa andra ställen där smittan sprids till andra åldersgrupper, vilket skulle kunna vara särskilt negativt med coronasmittan.

– Det ligger inte nära till hands. Men det är en möjlighet att stänga grundskolor i Sverige om kurvan skulle vända brant upp, säger Anders Tegnell.

Vad säger då Anna Ekström?

– Jag kan inte peka på något visst ställe i kurvan när vi stänger fler skolor. Det finns ingen sådan manual, utan det gör vi om den sammanvägda bedömningen är att det skulle kunna minska smittspridningen, säger hon.

”Jag kan öppet och ärligt säga att eleverna får en tuffare sista tid i gymnasieskolan än de annars hade fått”, säger Anna Ekström.
Foto: Eva Tedesjö

De gymnasieelever som har fått sina skollokaler stängda kommer sannolikt att prata om den här ödesdigra våren under hela sitt liv.

En elev som går i trean har sagt till DN att ”hela min framtid har blivit knas”. Hennes plan var att göra högskoleprovet (som stoppats) för att förbättra sina poäng och försöka komma in på sjuksköterskeprogrammet.

En elev på musikproducentprogrammet har berättat om att han planerat att göra arbetsprover för att söka jobb till hösten, arbetsprover som inte kan göras hemifrån.

Vad säger du till dem som tycker att de fått sina framtidsplaner förstörda?

– Jag kan öppet och ärligt säga att eleverna får en tuffare sista tid i gymnasieskolan än de annars hade fått. Men min ambition är att de ska ha lika goda chanser att gå vidare till universitetet eller jobb som andra generationer.

Det är lätt att säga. Men vad gör du för att det ska bli så?

– Det är klart att om en elev inte använder den här tiden till att plugga hårt så riskerar hen att hamna i ett sämre läge. Men om eleverna använder tiden på ett bra sätt så menar vi att de inte ska behöva hamna där. Som jag bedömer det så finns det fullgoda sätt att sätta betyg på.

Skolverket och Folkhälsomyndigheten har sagt till DN att de är positiva till att låta elever som går sista terminen på gymnasiet ska få komma tillbaka om det behövs för att de ska klara att ta examen.

Anna Ekström säger att hon ställer sig positiv till det, men ger inget besked om när innan hon har utrett saken i samråd med Folkhälsomyndigheten.

Hösten, vad ser du framför dig?

– Det är svårt att säga vad som händer. Men när allt det här är över så tror jag att vi kommer att inse hur mycket vi gillar att skolan och att vara i den.

Läs mer:

Stängningen av gymnasierna kan mjukas upp

Skolor töms när allt fler elever och lärare sjukanmäler sig

Elever är oroliga för sina slutbetyg

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt