Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ministern om statssekreterarens resor: Han har inte följt reglerna

Infrastrukturminister Anna Johansson (S).
Infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: Roger Turesson

Infrastrukturminister Anna Johansson kommenterar nu sin statssekreterares dyra resekostnader. Hon säger till DN att regelverket ”sannolikt inte har följts till hundra procent”.
– Det är allvarligt.

På måndagen avslöjade Dagens Nyheter att infrastrukturminister Anna Johanssons (S) närmsta medarbetare, statssekreterare Erik Bromander, åkt på ett stort antal dyra resor som även innefattat mycket fritid.

Genom att granska alla resor som han gjort sedan han tillträdde i oktober 2014 har DN kunnat visa hur Bromander nästan alltid reser i business class, trots att regeringskansliets riktlinjer förordar det billigaste alternativet.

Hans samlade resekostnader är betydligt högre än hans kollegers, företrädares och ministers kostnader.

Anna Johansson välkomnar att regeringskansliet nu utreder samtliga Erik Bromanders kostnader. Hon tycker att uppgifterna som framkommit är bekymmersamma.

– Reglerna har sannolikt inte följts till hundra procent. Det är olyckligt att det här har kommit upp och att det har skett saker som inte är i enlighet med regelverket.

 

Man ska följa de regler som finns. Där ser det ut som det har brustit. Där ska vi se till att det rättas till.

 

Hur bedömer du nyttan av Bromanders resor?

– Att man reser är en viktig del för att främja svenska intressen. Vi har ett främjandearbete som är ganska omfattande. Det är i sig oproblematiskt. Däremot måste varje resa kunna motiveras utifrån det syftet, att man har ett program som håller måttet och att man gör insatser på plats för att just främja svenska intressen.

Har varje resa kunnat motiveras?

– Jag har ingen insyn i programmet för varje resa. Men det är detta man nu går genom och säkerställer att varje resa går att motivera och försvara.

Men känner du verkligen inte till vilka resor han gör?

– Jag känner till var han är, men jag har inte insyn i vilket program han har.

Kände du till att hans resekostnader var så höga?

– Nej, jag har ingen insyn i det.

Vad tänker du om att han lagt över 800.000 kronor på enbart flygbiljetter och hotell utomlands?

– Jag har inte tagit ställning till det beloppet. Det som är viktigt är att man håller sig till de regler som finns för hur man bokar resor, hur man ser till att få så låga kostnader som möjligt. Det är det arbetet som ska göras nu.

– Man ska följa de regler som finns. Där ser det ut som det har brustit. Där ska vi se till att det rättas till.

Varför har det brustit?

– Det vet inte jag. Jag har inte insyn, vare sig i hur hans resor bokas eller hur rutinerna ser ut. Men det är viktigt att vi både säkerställer att den som ska resa själv tar ansvar för att se till att man följer regelverket och att man också har rutiner för att de regler som finns efterlevs. Det är naturligtvis a och o. Det är naturligtvis allvarligt när man nu upptäcker att det har brustit i de rutinerna.

Under måndagen var Erik Bromander utomlands på en tjänsteresa. DN kunde på kvällen avslöja att han avbrutit sin resa, en uppgift som Anna Johansson nu bekräftar.

Varför har han avbrutit sin resa?

-–Därför han behövs här och gå genom de resor som han har gjort och säkerställa att det som har blivit fel blir tillrättat.

Mer om statssekreterarens resor

• Alla ministrars resor ska granskas efter DN:s granskning
Regeringskansliet inleder nu en granskning av hela den politiska ledningens resor. Beslutet kommer efter DN:s avslöjande om infrastrukturminister Anna Johanssons (S) statssekreterare.

• Efter DN:s granskning: Bromander lämnar sitt uppdrag
För bara en dag sedan hade infrastrukturminister Anna Johansson (S) fullt förtroende för sin statssekreterare. Men på onsdagskvällen sparkades han från sitt uppdrag. 

• Statssekreterarens resor – dyra biljetter och mycket fritid
Infrastrukturministerns närmaste medarbetare, statssekreterare Erik Bromander, reser utomlands för hundratusentals kronor om året. Resekostnaderna är sex gånger högre än hans företrädares. Nästan alla resor sker i business class, trots regeringskansliets riktlinjer. Programmen innehåller ofta så mycket ledighet att de väckt internt missnöje.

• ”Jag försöker komma iväg på så mycket resor som tiden tillåter”
Statssekreterare Erik Bromander ser inga problem med sina dyra flygbiljetter och långa utlandsbesök. ”Jag litar på att rätt bedömningar görs i samband med bokningen av mina resor”, säger Erik Bromander.

• Regeringskansliet: Vi ska granska alla hans resor
DN:s granskning visar att statssekreterare Erik Bromander åkt på dyra utlandsresor som ofta skett i samband med ledighet och mycket fritid. Efter avslöjandet inleder nu regeringskansliet en egen granskning av alla hans resor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.