Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 04:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ministern-stangningen-av-gymnasierna-kan-mjukas-upp/

SVENSK POLITIK

Ministern: Stängningen av gymnasierna kan mjukas upp

Bild 1 av 3 Sistaårselever kan få komma tillbaka till gymnasieskolan om det behövs för att de ska klara att ta studentexamen.
Foto: Erik Svensson/TT
Bild 2 av 3 Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 3 Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: Mickan Palmqvist

Både utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell  öppnar för att låta sistaårselever komma tillbaka till gymnasieskolan om det behövs för att de ska kunna ta examen.

– Ur ett folkhälsoperspektiv är det en stor vinst om de får möjlighet att slutföra sin skolgång, säger Anders Tegnell.

Sedan den 18 mars bedrivs all undervisning i gymnasiet på distans. Stängningen beslutades av regeringen på inrådan från Folkhälsomyndigheten för att bromsa spridningen av coronaviruset.

En omdiskuterad fråga är hur eleverna i avgångsklasserna ska kunna få sin examen. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson anser att stängningen behöver mjukas upp så att eleverna kan komma till skolan och redovisa sina kunskaper på ett bra sätt. Den uppfattningen framförde han på ett möte med riksdagens utbildningsutskott på torsdagen.

Vissa huvudmän har redan låtit elever i begränsad omfattning komma till skolan av detta skäl men det står i nuläget i strid med den förordning som regeringen har utfärdat.

På torsdagen säger statsepidemiolog Anders Tegnell att han ställer sig positiv till ett eventuellt beslut om att lätta på reglerna för gruppen sistaårselever på gymnasiet.

– Det är en ganska liten grupp elever det rör sig om och ur ett folkhälsoperspektiv är det en stor vinst om de får möjlighet att slutföra sin skolgång, säger Anders Tegnell.

Det man vet från många undersökningar är att skolan har stor betydelse för hur de utvecklar sin hälsa senare i livet, framhåller Anders Tegnell.

– Risken är annars att man hamnar i en socioekonomiskt utsatt grupp med arbetslöshet, därmed ökar också riskerna för att drabbas av i stort sett alla sjukdomar vi känner till.

Det är ytterst regeringen som avgör om skolor ska stängas eller öppnas igen men man förlitar sig samtidigt på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Utbildningsminister Anna Ekström (S) stänger inte dörren för att justera reglerna för gymnasieskolan.

”I det allvarliga läge som vi befinner oss i måste arbetet för att begränsa smittspridningen och skydda utsatta grupper komma i första hand”, skriver hon i ett svar till DN och fortsätter:

”Om Folkhälsomyndigheten bedömer att vissa elever kan komma tillbaka till gymnasieskolan utan att det äventyrar smittskyddsarbetet och skyddet av riskgrupper, så välkomnar jag det, och kommer agera för att det ska bli möjligt”, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Enligt Anders Tegnell skulle ett sådant beslut inte behöva äventyra folkhälsan.

– Om den här relativt lilla gruppen elever får samma information som alla andra, att de inte ska komma om de är sjuka så är riskerna för smittspridning väldigt små.

Beskeden välkomnas av Moderaternas skolpolitiska talesperson Kristina Axén Olin som väckte frågan på utbildningsutskottets möte på torsdagen.

– Det är otroligt glädjande om det här kan bli verklighet. De som går första och andra året på gymnasiet kan ta igen saker i höst men för de som går sista året är chansen nu, särskilt efter att högskoleprovet har ställts in, säger hon.

Ämnen i artikeln

Skolan
Skolverket
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt