Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ministern vill att Sverige stoppar utvisningarna

01:00. 44 afghaner har tvångavvisats från Sverige till Afghanistan sedan oktober. Där ska de få stöd att påbörja ett nytt liv. Men enligt Sayed Hussain Balkhi, som är Afghanistans flyktingminister, är det inte riktigt så enkelt.

Sedan oktober har 44 afghaner tvångsutvisats från Sverige till Afghanistan. Där ska de få stöd att påbörja ett nytt liv. Men de som DN har mött har fått liten eller ingen hjälp.

Afghanistans flyktingminister Sayed Hussain Balkhi säger i en exklusiv intervju med DN att han vill att Sverige nu pausar utvisningarna.

För Jawad Hussaini, 20, som DN berättade om i går, och de andra unga män som DN mött i Kabul efter att de har tvångsutvisats från Sverige, finns en gemensam sak: de säger alla att det inte vet vad de ska göra. De har fått liten eller ingen hjälp och de har inte ens den mest grundläggande informationen  om hur de ska klara sig.

Internationella organisationen för migration, IOM, säger att de ska hjälpa de återvändande, bland annat med en broschyr om hur de ska undvika minfält samt att ge dem transport till hemkommunen.

– Jag har inte fått någon broschyr och vad för transport? Jag har ju inget hem, det är hela problemet, säger Josef Moradi som är en av dem som DN möter i Kabul.

Vi har inte möjlighet att ta hand om dem.

Sedan i oktober förra året har 44 personer tvångsavvisats till Afghanistan, ytterligare några för att de har begått brott och runt 1 000 har accepterat utvisningen och rest så kallat självmant. För den sistnämnda gruppen utbetalas 30 000 kronor i kontanter samt ytterligare 25 000 kronor för specifika projekt eller utbildning. De pengarna får de inte kontant utan de sätts in där IOM anser att pengarna bör förvaltas, exempelvis i en butik. De som blir tvångsdeporterade kan få 20 000 kronor för ett projekt, men bara om de bett om det från Sverige. Det undviker många eftersom de tror att de skriver på ett papper om att återvända självmant.

President Ashraf Ghani  har lovat att afghanska myndigheterna tar hand om återvändande och att de behöver unga män i landet. Men enligt flyktingministern Sayed Hussain Balkhi, som vi möter på hans kontor i Kabul, är det inte riktigt så enkelt.

– Vi har inte möjlighet att ta hand om dem, säger han.

Läs mer: Så har det gått för fyra utvisade afghaner

Det finns ingen social service i Afghanistan dit de kan vända sig. Det senaste året har Afghanistan dessutom haft en våg av hemvändande afghaner från grannländerna Iran och Pakistan. Totalt ska nära 1,5 miljoner afghaner återvända bara från Pakistan. De totalt 20 000 som kommit tillbaka från Europa och Turkiet är en bråkdel, men de orsakar stora politiska diskussioner.

Flyktingministern är tydlig med att han tycker att Europa agerar fel. Han hoppas att Sverige – precis som Tyskland – ser över sina utvisningar.

Är ni kapabla att ta hand om de återvändande? 

– Vår situation är inte redo för tvångsåtervändande, här är allvarliga hot mot säkerheten, särskilt efter den stora attacken i Wazir  Akbar Khan-kvarteret som dödade och skadade hundratals personer. Det är inte stabilt här.

Han fortsätter:

– Vi efterfrågar att de länder som skickar tillbaka flyktingar måste se över situationen seriöst, på samma sätt som Tyskland. Vi hoppas att andra lär av dem.

Kommer ni att bryta avtalet? 

– Nej, under tiden kommer vi att försöka applicera avtalet på dem som kommer.

Men finns det en enda säker provins enligt dig? 

– Många provinser har mycket allvarliga hot men det är olika i varje provins. Vissa har hög risk, andra låg.

Hur kan ni hjälpa de som återvänder? 

– Varje person är ansvarig för sitt liv, vi har mycket små möjligheter till det.

Han säger sedan att de inte vet vad som händer med dem som återvänder. Vissa kanske dör i en attack, andra försöker fly och några kanske rekryteras till talibanerna eller IS.

Senare samma kväll når DN talibanernas talesman Zabiullah Mujahid för att fråga hur de ser på de återvändande.

– Vi har inte kontroll på vilka som varit var och varför de reser ut eller in från Afghanistan, säger han.

Däremot kan de ha koll i mindre grupper i de olika distrikten. Och spioner och förrädare riskerar att dödas.

– Afghanistan behöver dessa unga män och det är inte bra att de reser till andra länder. De säger att här är farligt men försvinner bara de internationella styrkorna från landet kommer vi att göra allt för att det ska bli säkert för alla.

Han känner inte till att talibanerna rekryterat någon som tvångsdeporterats men säger att IS rekryterar en del ungdomar.

Han betonar att ingen är säker i Afghanistan eftersom stämningen är så spänd, men att orsakerna skiljer sig beroende på var de är i landet.

– Så länge det finns otrogna finns det faror, säger han.

Läs mer: Jawad: ”Jag trodde att jag skulle dö när som helst”

Avtal om återtagande

I oktober 2016 ingick Sverige och Afghanistan ett samförståndsavtal där syftet var att underlätta processen för återvändare. De som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige ska skickas tillbaka till hemlandet.

I första hand ska återvändandet ske självmant och i andra hand med tvång.

Alla afghanska medborgare som återvänder till Afghanistan erbjuds rådgivning och planering av återresan. Migrationsverket står för alla kostnader i samband med återvändandet och personen som ska återvända till hemlandet är berättigad att ansöka om återetableringsstöd på upp till 30 000 kronor för vuxna och 15 000 kronor för barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.