Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ministerns ordval ovanligt odiplomatiskt

Margot Wallström intervjuas av DN.
Margot Wallström intervjuas av DN. Foto: Lotta Härdelin

De svensk-israeliska förbindelserna har gått upp och ned under de snart 67 år som Israel har existerat, men det faktum att israeliska regeringsföreträdare inte vill ta emot en svensk utrikesminister markerar definitivt en bottennotering.

Ett skäl är att den svenska Mellanösternpolitiken under Margot Wallström har vridits åt ett mer propalestinskt håll än kanske någonsin tidigare. Ett annat är att ­Israels regering alltmer öppet avvisar tanken på en lösning av konflikten som består av två stater som lever i fred sida vid sida.

Ända från staten Israels grundande 1948, fram till slutet av 1960-talet var den svenska opinionen och varje S-ledd regering genomgående Israelvänlig. Det bottnade dels i övertygelsen om judarnas rätt till ett tryggt hemland efter Förintelsen, dels i att många inom socialdemokratin identifierade sig med det sionistiska projektet, som hade starka inslag av fackföreningsmakt och socialism.

Följaktligen höll därför statsminister Tage Erlander mitt under sexdagarskriget i juni 1967 ett glödande försvarstal för Israel, som han bedömde som hotat till sin existens.

På den tiden var Palestinafrågan ännu inte närvarande i det svenska medvetandet. Men två år senare, när Olof Palme tillträdde 1969, hade miljoner fördrivna palestinier blivit en viktig faktor. Den flyktingkatastrof som Israels ockupation av Västbanken och Gaza medförde var inte möjlig att blunda för.

Palme kritiserade Israels politik och bjöd in Yassir Arafat till Stockholm.

Allt detta vreds åter till en mer proisraelisk linje när Göran Persson blev statsminister 1996.

Det svängde ännu en gång med Stefan Löfven efter valet 2014, där han redan i sin regeringsförklaring lovade att erkänna Palestina.

Nu är det Margot Wallström som har att hantera S/MP-regeringens tuffare utrikespolitiska linje, som inte bara rör konflikten i Mellanöstern. För att vara Sveriges toppdiplomat använder sig Margot Wallström av ovanligt odiplomatiska ordval.

I DN-intervjun beklagar hon den israeliska sidans oförsonliga ton, men hon kallar själv Israel för ”aggressivt” som förödmjukar palestinierna med sina bosättningar och husdemoleringar.

Rysslands beteende i Ukraina betecknar hon som ”aggressivt”. Och den brittiske nationalistledaren Nigel Farage avfärdar hon som ”en avskyvärd person”.

Allt framfört med utrikesministerns sedvanligt mjuka röst.

Men när hon tar upp vad Isaac Bachman, den israeliske ambassadören i Stockholm, har lagt ut på Facebook förändras även själva tonfallet och man anar en djup upprördhet: Det var ”över alla gränser”, anser hon.

Vad ambassadören hade publicerat var en text som – enligt Svenska kommittén mot antisemitism – troligen hämtats från rasistiska hatsajter. Med sådan diplomati lär det bli svårt att förbättra det svensk-israeliska tonläget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.