Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ministerns stugor saknar bygglov

03:16. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har byggt fyra stugor utan bygglov. Enligt honom krävs det inget bygglov, men experterna gör en annan bedömning. – Om de inte uppfyller lagen får jag rätta till det, säger Sven-Erik Bucht till DN.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har byggt fyra stugor utan bygglov. Enligt honom krävs det inget bygglov, men experterna gör en annan bedömning. ”Om de inte uppfyller lagen får jag rätta till det”, säger Sven-Erik Bucht till DN.

Stefan Löfvens nya landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) bor på en gård i Karungi vid den finska gränsen, strax norr om Haparanda. Förutom gården äger han även en del skogsmark som tillhör samma markfastighet.

I en glänta i skogen har Sven-Erik Bucht byggt fyra stugor. Tre av dem är inredda som raststugor med bord, stolar och sovbritsar. En av dem är inredd som en bastu. Förutom bastun har ytterligare två av stugorna kaminer och skorstenar.

På stugområdet finns även en grillplats, dass och förråd.

DN:s granskning visar att alla stugorna saknar bygglov. På kommunhuset i Haparanda kan tjänstemännen inte hitta någon dokumentation alls över stugorna.

Landsbygdsministern har inte heller anmält installationen av de tre kaminerna, något som han är skyldig att göra enligt plan- och bygglagen.

– Det är inte lika omfattande prövning som vid bygglov, men lika fullt kräver installation av kaminer en anmälan, säger Karl Evald, jurist på myndigheten Boverket och expert på bygglov.

När DN frågar Sven-Erik Bucht om stugorna säger han att han använder dem när han sköter om skogen eller jagar, och att de inte behöver något bygglov.

– Det är ju friggebodar så det är inget som kräver bygglov.

Men det stämmer inte. Mindre stugor som friggebodar och så kallade Attefallshus får enligt lagen bara byggas i "omedelbar närhet" till bostadshuset.

Ditt bostadshus ligger ju åtta kilometer därifrån?

– Ja och därför behövs det också övernattning när man är ute och sköter om skogen och måste kunna ligga över.

Den skog som landsbygdsministern äger har inte avverkats sedan 1989 och då avverkades bara två och en halv hektar skog på fastigheten som är på nästan 47 hektar, varav 25 hektar är skog.

– Man har inte gjort mycket i den här skogen inte, säger tjänstemannen på Skogsstyrelsen som tar fram uppgiften åt DN.

Senast Sven-Erik Bucht besökte stugorna var han där med bekanta i början av september. Han säger att han röjde i skogen och jagade.

– Det har jag rätt till på min jordbruksfastighet, säger Sven-Erik Bucht.

För att få bygga utan bygglov på en jordbruksfastighet krävs att man bedriver en verksamhet som är beroende av husen.

DN har pratat med flera experter på borätt som inte vet vem som äger stugorna men som alla är tveksamma till att de skulle ha klarat en prövning.

En av dem är Madeleine Arvidsson Wäli, jurist och expert på bygglov hos Villaägarna.

– Nej, jag skulle tro att kommunen och även domstol skulle kräva att det finns en näringsverksamhet och någon form av avkastning för att slippa bygglov, säger hon.

Även Boverkets jurist Karl Evald anser att det skulle krävas en aktiv näringsverksamhet, som skogs- eller jordbruk, för att styrka att stugorna är så kallade ekonomibyggnader som inte kräver bygglov.

– Ja, det är riktigt. Man måste dessutom kunna visa att byggnaden är avsedd för en specifik verksamhet och inte vilken verksamhet som helst.

I slutändan är det Haparanda kommun som avgör om husen behöver bygglov. Där har Sven-Erik Bucht tidigare varit kommunstyrelsens ordförande i sju år, och i samhällsbyggnadsnämnden är hans syster vice ordförande.

Kommunens byggnadsinspektör Elina Seppänen vill inte uttala sig om stugornas lämplighet utan säger att det beror på vilken verksamhet och vilka byggnader som finns på fastigheten.

– Det behövs inget bygglov om det är en ekonomibyggnad med tillhörande verksamhet. Det brukar vara att man har en bärodling eller ett skogsbruk. Är det ett fritidshus är det vanligt bygglov som gäller, säger hon och hänvisar alla andra frågor till markägaren Sven-Erik Bucht.

Sven-Erik Bucht hävdar även att byggnaderna är så gamla att de inte behöver bygglov.

– De är byggda på 70- och 80-talet och det har inte funnits något krav på bygglov då, säger han.

Men enligt myndigheten Boverket krävdes det generellt bygglov enligt Byggnadsstadgan som upphävdes 1987.

– Den information jag fått är att den här typen av skogs- och jaktstugor finns runt om i svensk landsbygd och inte kräver något bygglov, säger Sven-Erik Bucht.

– Jag får kontrollera det och om de inte uppfyller lagen får jag rätta till det i så fall.

Enligt Boverkets Karl Evald kan ärendet vara preskriberat eftersom fastighetsägaren påstår att stugorna stått i över tio år.

– Det betyder att kommunen inte kan ingripa och kräva rivning. Det betyder dock inte att det som byggts utan bygglov blir legaliserat efter tio år, utan det är fortfarande fråga om ett svartbygge.

Villaägarnas Madeleine Arvidsson Wäli säger att fastighetsägaren ändå kan ansöka om bygglov i efterhand.

– Det är dyrt att göra i efterhand men om det inte finns några hinder ska kommunen ge bygglov, säger Madeleine Arvidsson Wäli.

DN har sökt Sven-Erik Bucht för ytterligare kommentarer men han har avböjt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.