Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 20:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ministrar-bjuder-in-till-mote-om-sjukvardsmaterial/

Sverige

Ministrar bjuder in till möte om sjukvårdsmaterial

Foto: Adam Ihse/TT

Socialminister Lena Hallengren och näringsminister Ibrahim Baylan ska på fredagen träffa delar av branschen för tillverkning av sjukvårdsmaterial, för att få en bild av den svenska bristsituationen. 

Socialministern beskriver tillgången på material inom sjukvården som ett problemområde i både Sverige och resten av världen. Syftet med fredagens möte uppges vara att få tillverkningsföretagens och myndigheternas senaste bild av hur den svenska produktionen och leveransen av sjukvårdsmaterial ser ut.

Socialstyrelsen begärde i slutet av februari in uppgifter från landets regioner om den svenska beredskapen för det nya coronaviruset, och på måndagen presenterade myndigheten en sammanfattande nationell lägesbild, vilket DN tidigare har skrivit om. 

Enligt rapporten har det på hälften av alla sjukhus visat sig att mindre än hälften av personalen har rätt utbildning för att ta hand om personer som smittats av viruset, men också att de flesta av regionerna ”rapporterat om brist eller risk för brist på personlig skyddsutrustning och provtagningsmateriel”. 

Enligt Socialstyrelsens inventering, som visade att materielen skulle räcka till 1.444 vårddygn, skulle utrustningen med en genomsnittlig vårdtid på två veckor räcka till att vårda 100 patienter.

Läs mer: Hälften av sjukhusen har brist på utbildad personal för coronapatienter