Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ministrar-bjuder-in-till-mote-om-sjukvardsmaterial/

SVERIGE

Ministrar bjuder in till möte om sjukvårdsmaterial

Foto: Adam Ihse/TT

Socialminister Lena Hallengren och näringsminister Ibrahim Baylan ska på fredagen träffa delar av branschen för tillverkning av sjukvårdsmaterial, för att få en bild av den svenska bristsituationen.

Socialministern beskriver tillgången på material inom sjukvården som ett problemområde i både Sverige och resten av världen. Syftet med fredagens möte uppges vara att få tillverkningsföretagens och myndigheternas senaste bild av hur den svenska produktionen och leveransen av sjukvårdsmaterial ser ut.

Socialstyrelsen begärde i slutet av februari in uppgifter från landets regioner om den svenska beredskapen för det nya coronaviruset, och på måndagen presenterade myndigheten en sammanfattande nationell lägesbild, vilket DN tidigare har skrivit om.

Enligt rapporten har det på hälften av alla sjukhus visat sig att mindre än hälften av personalen har rätt utbildning för att ta hand om personer som smittats av viruset, men också att de flesta av regionerna ”rapporterat om brist eller risk för brist på personlig skyddsutrustning och provtagningsmateriel”.

Enligt Socialstyrelsens inventering, som visade att materielen skulle räcka till 1.444 vårddygn, skulle utrustningen med en genomsnittlig vårdtid på två veckor räcka till att vårda 100 patienter.

Läs mer: Hälften av sjukhusen har brist på utbildad personal för coronapatienter

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt