Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ministrar säger nej till Wallströms förslag

Margot Wallström (S)
Margot Wallström (S) Foto: Roger Turesson

Utrikesminister Margot Wallströms förslag att införa en civil värnplikt sågas totalt av Civilförsvarsförbundet. I den egna regeringen är både försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman kallsinniga.

När utrikesminister Margot Wallström (S) i söndags öppningstalade på Folk och försvars rikskonferens ville hon att pliktlagarna skulle utvidgas. Talets rubrik var ”Sveriges bidrag till en säkrare värld”. Utöver det temat ägnade utrikesministern en del av talet och pressträffen åt att lansera en ”modern” civil värnplikt.

Wallström hänvisade till DN/Ipsos undersökning den 4 januari som visade att av sju av tio svenskar stöder att värnplikten återinförs.

– Jag förstod av opinionsundersökningen att svenska folket verkar tycka att det finns ett värde i värnplikten. Självklart måste den vara modern och anpassad efter vår tid. Det betyder att den måste vara jämställd men också att den behöver innehålla ett civilt inslag, slog Wallström fast.

Utrikesministern talade om att de som kallas in till värnplikt därefter i stället ska kunna välja en obligatorisk samhällstjänst inom en rad områden.

– Jag ser behovet inte minst när det gäller naturkatastrofer. Vi har haft skogsbränder och andra naturkatastrofer i Sverige där det verkligen skulle ha kommit till hjälp. Eller hjälp till Migrationsverket, eller med att välkomna nyanlända till Sverige. Så uppgifterna finns där, sade Margot Wallström.

Foto: Erik ArdeliusVid skogsbranden i Västmanland 2014 förstördes stora arealer skog. Foto: Erik Ardelius

Utrikesministerns förslag som hon kallade ”sin egen personliga åsikt” väckte stor uppmärksamhet men också förvirring. Civilförsvarsförbundet med 20.000 medlemmar ägnar sig redan i dag helt frivilligt åt civila insatser. Ordförande är Sven Lindgren, tidigare landshövding:

– Det här är inget bra förslag. Att med tvång utbilda folk och sedan sätta in dem i samhällstjänst inom flyktingmottagning eller vård och omsorg är inte en bra idé. Att arbeta med människor kräver engagemang, det är inte som att kalla in värnpliktiga till försvaret. En enklare, bättre och billigare väg är i stället att ge stöd till de frivilligorganisationer som redan finns, säger Sven Lindgren.

Sven Lindgren påpekar att vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014 deltog 300 frivilliga.

– De stod för all logistik kring branden: boende, transporter, mat och så vidare. På så sätt kunde hemvärnssoldater och brandmän uteslutande ägna sig åt släckningsarbetet, säger Sven Lindgren.

När det gäller flyktingkrisen under 2015 och 2016 är både män och kvinnor redan engagerade – utan pliktlag:

– Det har varit många insatser när det gällt att ordna logistik runt boenden och att bevaka asylboenden. Vi har ett par tusen utbildade frivilliga i resursgrupperna, vi har avtal med 130 kommunerna och ställer upp i den utsträckning kommunerna behöver, berättar Sven Lindgen.

Margot Wallströms utspel väcker också andra frågor eftersom det inom lagen om totalförsvarsplikt redan finns en civilplikt. Men den får endast aktiveras för att stärka landets försvarsförmåga. Så sent som i oktober utsåg regeringen en särskild utredare som ska utreda en återinförd värnplikt.

Utredaren Annika Nordgren Christensen påpekar att Wallströms tal om en plikt för både män och kvinnor i själva verket redan är gällande lag.

– Pliktlagstiftningen är ju redan i dag könsneutral. Mina direktiv är att gällande lagstiftning inte ska ändras. Jag utreder hur det militära försvarets behov av personal ser ut för att utöka den operativa effekten i försvarets krigsförband, klargör Annika Nordgren Christensen.

Direktiven till utredningen har skrivits av Wallströms partivän i regeringen, försvarsminister Peter Hultqvist (S):

– Det är väl okej att föra debatten. Det som regeringen däremot har gjort är att utreda enbart den militära organisationen. Margots idé har inte med det att göra utan är en personlig synpunkt vid sidan av alltihop. Det är hon väl medveten om. Och hon är också helt informerad om det uppdrag regeringen har lagt, säger Peter Hultqvist.

I och med regeringen Löfvens tillträde ligger ansvaret för samhällets civila beredskap hos inrikesminister Anders Ygeman (S). Han säger om Wallströms utspel:

– Det är bra att diskussionen förs. Men ska vi med plikt ha någon att, mot sin vilja, till exempel ta hand om flyktingar? Man måste vara väldigt noggrann med hur man ska utnyttja en plikt, understryker Anders Ygeman.

Fakta.

Riksdagens försvarsbeslut 2009 innebar att värnpliktsförsvaret skulle ersättas med ett frivilligt rekryterat försvar.

Men det nya yrkesförsvaret saknar ännu 7 500 anställda soldater och sjömän vilket är halva styrkan i insatsförbanden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.