Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Ministrarna har sina uppdrag dygnet runt”

Ministrar är alltid i tjänst även när de är sjuka. Därför behöver de inte sjukanmäla sig, enligt statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe. ”Om ett statsråd bedömer att hon eller han inte kan fullgöra sitt uppdrag i enlighet med den lagstiftningen så ska hon eller han anmäla det”, säger hon.

Lagen om arvoden till statsråd anger tydligt att ministrar ska sjukanmäla sig om de inte kan fullfölja sitt uppdrag på grund av sjukdom. Men enligt den tolkning som Regeringskansliet gör av lagen så är ett statsråd i tjänst även vid sjukdom.

DN sökte i går berörda ministrar för en kommentar genom pressekreterare. De flesta, bland andra Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg, hänvisade till kommentarer från statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe. Markus Friberg poängterade att inga fel begåtts. Christina Weihe försvarar också statsrådens tillvägagångssätt och hävdar att det varit praxis under lång tid.

– Statsråden och statsministern har sina uppdrag dygnet runt och året runt. Även om de inte kan delta i något möte – oavsett orsak. Bestämmelsen har sett likadan ut sedan lång tid tillbaka och jag kan konstatera att det sällan görs avsteg från den huvudprincipen, det vill säga att statsråd alltid är i tjänst, säger Christina Weihe.

Hon tillägger att det är upp till statsråden att själva avgöra om de anses kunna fullgöra sitt uppdrag.

– Om ett statsråd bedömer att hon eller han inte kan fullgöra sitt uppdrag i enlighet med den lagstiftningen så ska hon eller han anmäla det till Regeringskansliet.

Hon kan inte svara på vilken typ av situation som paragraf två och tre i statsrådsarvodeslagen, som reglerar sjukanmälningsplikten, syftar på.

– Lagstiftningen tydliggör inte vilka situationer som skulle kunna innebära att statsråd inte kan fullgöra sina uppdrag. Jag kan konstatera vad lagstiftningen säger och att bestämmelserna har sett ut likadant sedan 90-talet och att det väldigt sällan förekommer att man gör avsteg från den här huvudprincipen, säger hon.

Det innebär väl att den här lagen bara är ett luftslott. Den gäller ju i så fall inte i praktiken?

– Nej, jag konstaterar bara att vi har en lagstiftning och den har funnits sedan 90-talet och praxis är att det mycket sällan görs avsteg från huvudprincipen.

Sedan alliansen tillträdde 2006 har tre ministrar sjukanmält sig och fått påföljande löneavdrag. Senast var det finansminister Anders Borg (M) som i december 2009 rapporterade två sjukdagar.

DN intervjuade på måndagen tidigare kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell (KD) som enligt ett riksdagsprotokoll från den 13 februari 2007 missade en interpellationsdebatt ”på grund av sjukdom”.

Mats Odell säger att han inte minns om han någon gång har varit sjuk som statsråd.

– Men stämmer detta så är det alldeles uppenbart att jag har gjort fel. Det är självklart att jag i så fall ska betala tillbaka, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.