Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Minneshögtid i kväll

Vid en presskonferens på högkvarteret i Stockholm på söndagen sade generalmajor Berndt Grundevik att den stupade svensken Kenneth Wallin har förts till Camp Northern Light, där en hedersvakt finns vid kroppen. Under söndagskvällen ska en minnesstund hållas vid förbandet.

Den svensk som fördes till tyska fältsjukhuset i Marmala med nacksmärtor beräknas vara tillbaka på förbandet senare under söndagen.

Vid explosionen fanns också fem skyttesoldater bak i pansarterrängbilen. De ska enligt Grundevik ha fått blåmärken och vara omskakade men inte ha övriga fysiska skador.

Svenska soldater fortsätter att vara verksamma i det område där explosionen inträffade.

– De fortsätter med bärgning och patrullering, säger Grundevik.

Under stridskontakten fanns en amerikansk attackhelikopter och ett bombplan av modell B 1 cirklande i området men de sattes aldrig in som understöd.

– De gjorde en överflygning och visade närvaro, säger Grundevik.

Han säger vidare att vid den första stridskontakten svenskarna fick rapporterades fem till tio motståndare. Ännu är det dock oklart vilka motståndarna var och om de led några förluster.

– Jag vill inte spekulera i vilken motivbild som finns bakom deras agerande, säger Berndt Grundevik.

Den första preliminära undersökningen visar att den laddning som användes mot svenskarnas fordon bestod av ett antal ihopsatta stridsvagnsminor, berättade Grundevik.

Enligt Grundevik kom det första meddelandet om stridskontakt med finkalibrig eld för plutonen med stridsfordon 90 vid 14.30 svensk tid (17.00 afghansk tid). Då skickades pansarterrängbilen som befann sig ett antal kilometer därifrån dit som förstärkning. Vid 16.00 svensk tid (18.30 afghansk tid) begärde plutonen med pansarterrängbilen sjuktransport, och en minut senare kom meddelande om att en soldat var allvarligt skadad.

Vid 16.45 svensk tid (19.15 afghansk tid) ska sedan Kenneth Wallin ha lastats ombord på sjukvårdshelikoptern.

Enligt Grundeviks första bedömning kunde knappast sjuktransporten ha skötts på ett snabbare sätt.

Planen är att Kenneth Wallins kropp ska flygas till Sverige på tisdag.

– Jag skulle vilja karaktärisera stämningen som tryckt men ändå samlad och med en god förmåga att fortsätta att lösa våra uppgifter härnere, även om det naturligtvis är många som är sorgsna över det som inträffat.

Så säger överste Gustaf Fahl, chef för den svenska Afghanistanstyrkan, till TT på söndagseftermiddagen.

Det finns inga planer på att ändra strategi, tvärtom har det nära samarbetet med de finländska styrkorna och de afghanska myndigheterna fungerat mycket bra och antalet attacker har minskat, enligt överste Fahl.

– Det har varit en framgångsrik strategi förutom det sorgliga som inträffade i går. Vi har uppgifter att lösa tillsammans med de afghanska säkerhetsstyrkorna och kan inte lämna dem där. Operationen fortsätter, säger Gustaf Fahl.

Även om insatsen i området fortsätter har de som fanns närmast den dödade soldaten återförts till basen för omhändertagande.

Själva striden pågick i två och en halv timme.

Men överste Fahl bedömer inte att några misstag gjordes eller att det kunde ha undvikits.

– Att gå på en hemmagjord vägbomb är något som vi naturligtvis försöker undvika men det är extremt svårt att helt eliminera risken. Men vi omprövar våra metoder dagligdags.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.