Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/minnesstund-for-de-omkomna-i-flygkraschen/

Sverige

Minnesstund för de omkomna i flygkraschen

Storkyrkan i Stockholm, från insidan. Foto: Anette Nantell

En minnesstund med anledning av flygkraschen i Iran hålls på onsdagskvällen i Storkyrkan i Stockholm. Flera representanter från regeringen kommer att närvara, bland annat statsminister Stefan Löven. Även kronprinsessan Victoria ska delta. 

Av de 176 ombord som omkom i flygkatastrofen i Iran för en dryg vecka sedan var 17 hemmahörande i Sverige – sju var svenska medborgare. 

De omkomna ska på onsdagskvällen hedras i en minnesstund med ljuständning i Storkyrkan.

– Vi kommer att inleda med musik med orgel och cello och kanske lite körsång. Sedan har vi textläsning och efter det bjuder vi in till ljuständning, säger Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling.

Inleder ljuständningen gör statsminister Stefan Löfven tillsammans med kronprinsessan Victoria. 

– Att tända ett ljus i sig är en bön. Det blir inget tal men vi läser texter som handlar om musikens betydelse. Och om att ha ett hopp mitt i all oro, all förtvivlan och alla frågor. säger Hans Ulfvebrand. 

Kyrkan har plats för 900 personer men hur många som kommer närvara vågar han inte gissa.

– Men tanken är att kyrkan är en plats där vi erbjuder utrymme att samlas i allvaret, som ger oss både rymd och närhet i sammanhanget, säger Hans Ulfvebrand. 

Kyrkans portar öppnas 17.30 och minnesstunden inleds klockan 18.

Läs mer: Familjen utan stöd en vecka efter hennes död i Iran