Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Minskat stöd för betygsprövning

Tunga politiker inom Moderaterna och Kristdemokraterna kovänder och säger nej till att elever ska få rätt att överklaga betyg.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har tidigare gjort tummen ned. Även Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan är skeptisk, skriver Svenska Dagbladet.

– Det skulle bara leda till mer byråkrati, säger han till tidningen.

Frågan splittrar Kristdemokraterna, där ledningen numera har svängt i sin uppfattning.

– Till sist har vi landat i att vi inte kan säga att vi ska höja läraryrkets status, och samtidigt ifrågasätta lärarkåren och utsätta den för påtryckningar att höja betygen. Betygsinflation är ett problem redan i dag, säger riksdagsledamoten Annika Eclund, arbetsgruppens ordförande, till Svenska Dagbladet.

Även Moderaterna har vänt i frågan och säger att man inte vill belasta lärarna ytterligare.

– Tvärtom vill vi minska den. Den här typen av överklagandemöjligheter skulle påverka undervisningen. Det skulle göra att det behövs mer dokumentation, och risken finns att det blir mer styrning mot skriftliga arbetsuppgifter för eleverna, säger Betty Malmberg, vikarierande ordförande i utbildningsutskottet, till Svenska Dagbladet.

Sveriges Elevkårer betraktar överklaganderätten som ett av organisationens viktigaste krav. Ordföranden Mattias Hallberg är besviken över att det politiska stödet minskar. Enligt honom vill de flesta elever kunna överklaga betygen.

– Väldigt många säger också att de får orättvisa betyg. Det beror framför allt på att lärarna väger in subjektiva bedömningar, som inte har med måluppfyllelsen att göra, i sin betygssättning. Då måste man i ett rättssäkert samhälle kunna överklaga, säger Mattias Hallberg, till Svenska Dagbladet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.