Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/minst-22-laviner-i-vindelfjallen-under-sondagen/

Sverige

Minst 22 laviner i Vindelfjällen under söndagen

Foto: Erik Nylander/TT

Under söndagen gick minst 22 laviner i Vindelfjällen, rapporterar P4 Västerbotten. Hårt väder råder i många delar av de svenska fjällen och Naturvårdsverket har utfärdat flera lavinvarningar.

TT Text

I Vindelfjällen handlar det om självutlösta laviner.

– Det sticker ut att det är 22 laviner observerade på en dag, säger Johan Ekenstam, områdesansvarig för lavinprognoser i västra Vindelfjällen, till radion.

Dessutom var sikten dålig under observationsrundan som gjordes under söndagen och fler laviner tros ha utlösts på kalfjället, säger Ekenstam.

Lavinerna har gått i brant terräng och pistade skidnedfarter är inte i riskzonen. Just nu råder stor lavinfara, den fjärde nivån på en femgradig skala, i västra Vindelfjällen vilket innebär att all vistelse i lavinterräng avråds, enligt Naturvårdsverkets lavinprognoser. Anledningen är ganska kraftiga skiftningar i väder och temperatur de senaste dagarna.

Kittelfjäll har en lavinvarning utfärdad på nivå tre och skidanläggningen stängt sina liftar upp på fjället på grund av det hårda vädret. Innan anläggningen kan öppnas igen måste lavinfaran sprängas bort, vilket kan ta tid på grund av den dåliga sikten och hårda blåsten.

Lavinvarning är även utfärdad för södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen, båda i nivå två vilket motsvarar en måttlig lavinfara.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hård vind med nederbörd längs hela den svenska fjällkedjan, förutom Dalafjällen.