Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/minus-25-i-naimakka-kylan-pressar-sig-soderut/

Sverige

Minus 25 i Naimakka – kylan pressar sig söderut

Naimakka ligger några mil från Treriksröset. Illustration: Google maps

Natten var bister längst i norr, och i Naimakka noterades nytt köldrekord för säsongen med –25,4 grader. Kalluften pressar sig ner mot mildluften som ligger över Götaland. I gränslandet över Svealand kan det bli lite snöinslag under veckan.

Vintersäsongen har inte börjat i södra Sverige ännu, men i norr har den pågått i några veckor.

Natten till söndagen blev bister i de nordligaste delarna, och i Naimakka några mil från Treriksröset noterades säsongens hittills lägsta temperatur, minus 25,4 grader.

Lördagens snöfall hade dragit bort österut, och när det klarnade upp och vindarna avtog hjälpte nysnötäcket till med värmeutstrålningen från marken.

– Fortfarande är det mellan 15 och 18 minusgrader på flera platser, ja i Pajala minus 20, säger meteorolog Jon Jörpeland på SMHI vid 08.30-tiden.

Det är ett högtryck över mellersta Norge som styr vädret för närvarande. Det växer sig nu lite starkare och trycker kylan lite längre ner över landet.

– Det ser ut som om kalluften kommer att hålla tillbaka den milda luften. Högtrycket gör att lågtrycken passerar på en sydligare bana över Götaland, säger Jörpeland.

Det betyder att det från Svealand och norrut kommer att bli kallare än normalt för årstiden under den kommande veckan.

Gränslandet mellan kallt och milt, det vill säga Värmland, Dalsland, Närke, Sörmland, Västmanland och kanske norra Östergötland kan få lite snöinslag de kommande dagarna.

Senare i veckan är tendensen att högtrycket börjar brytas ner, och då kommer troligen lågtrycken att börja traska lite längre norrut igen och ta mildare vindar med sig.