Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Minusräntor sänke för Nordea

Nordeas vd Casper von Koskull.
Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Minusräntor i Sverige och Danmark, kostade Nordea runt 4,5 miljarder kronor i fjol. ”Det kanske stannar på den här nivån”, säger vd Casper von Koskull, som hoppas att räntebotten är nådd.

Räntenetto, skillnaden mellan vad en bank betalar i räntor och vad den får, sjönk för Nordea med åtta procent mellan fjärde kvartalet 2014 och motsvarande period i fjol. Och Casper von Koskull räknar med att närmare en halv miljard euro, motsvarande 4,5 miljard kronor, beror på minusräntorna som satts av centralbankerna i Danmark och Sverige.

– Fortsätter det på den här nivån så blir det inte en förbättring på den sidan, säger han.

Men von Koskull är optimistisk och tror sig ha sett en botten för de låga räntorna nu.

– Vi börjar komma till slutet av effekten, säger han.

I vår kommer Finansinspektionen (FI) att införa amorteringskrav för nya bolån i Sverige. Ytterligare åtgärder för att bromsa hushållens vilja att låna lär komma att döma av uttalanden både från FI och från regeringen.

Men det tar Casper von Koskull med ro.

– Klart att kommer det något så anpassar vi oss, säger han.

– Men inverkan på Nordea är minimal, våra svenska bolån utgör bara tre procent av vår portfölj, tillägger han.

Däremot efterlyser Nordeas vd ytterligare åtgärder.

– Vi måste använda alla verktyg till hands för att tackla det här problemet. Det är en stor utmaning vi har när det gäller bostäder, säger han.

Nordea är Nordens största bank och därmed en stor utlånare till den norska oljeindustrin. Men denna industri kämpar nu med ett oljepris som gått från över 100 dollar fatet till runt 30 dollar, på 18 månader.

Det syns också i resultatet. Området Shipping, Offshore & Oil Services redovisar ett vinstfall mellan tredje och fjärde kvartalet i fjol på nästan 30 procent. Mellan fjärde kvartalet i fjol och motsvarande period 2014 var vinstfallet 18 procent.

Läs mer: Nordea faller på börsen efter kvartalsrapport

Casper von Koskull vill inte spå hur längre priset kommer att vara så lågt, eller om det kan tänkas sjunka ytterligare.

– En sak har jag lärt mig– man ska inte ge prognoser om oljepriset!

Helt klart är dock att Nordea kommer att känna av det låga priset även framöver, i synnerhet om det fortsätter att vara lågt under en längre tid.

– Fortsätter priset att vara så här lågt in i 2017-18 så kommer det att utsätta vår låneportfölj för stress, säger Casper von Koskull.

Samtidigt tillägger han att Nordea har en spridd låneportfölj, det vill säga lån till många olika sektorer, varför effekten av oljepriset inte behöver ha stor inverkan på bankens resultat.

Under sin presskonferens betonade Casper von Koskull det arbete som Nordea har gjort med att minska sina kostnader. Under fjolåret bantades de med 4,7 miljarder euro och kostnaderna som andel av intäkterna har nu nått 47,1 procent– en rekordlåg nivå.

Under 2016 räknar dock bankchefen med att kostnaderna ökar med tre procent då banken investerar stora summor i en ökad digitalisering av verksamheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.