Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Missbildningar ökar hos vargstammen

Varg med bettfel i form av en felvinklad tand.
Varg med bettfel i form av en felvinklad tand. Foto: Jannikke Räikkönen

En ny undersökning visar att antalet missbildningar hos de skandinaviska vargarna blir fler för varje år som går.

Det är vargforskaren Jannikke Räikkönen vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som tillsammans med fyra kollegor från USA har undersökt förekomsten av missbildningar i skelettet hos 171 vargar.

Forskarna har följt den skandinaviska vargstammen sedan den grundades 1983 då ett finskt-ryskt vargpar vandrade in i Sverige från norr.

De vargar som har undersökts har dött på olika sätt. Antingen naturligt eller genom olyckor, tjuvjakt eller licensjakt.

– Detta har gett oss ett bra genomsnitt att arbeta med, säger Jannikke Räikkönen.

Och Jannikke Räikkönen ser med oro på den kraftiga inaveln hos den skandinaviska vargstammen. Forskarna har bland annat hittat olika typer av skelettdefekter på till exempel kotor och allvarliga bettfel, något som kan orsaka svår smärta då hörntanden går in i gommen.

På Statens veterinärmedicinska anstalt har man även rapporterat andra typer av missbildningar såsom hjärt- och testikelfel.

– I våra tidigare undersökningar kunde vi se att ju mindre en vargpopulation är och ju längre tid av genetisk isolering gruppen haft desto högre blir frekvensen av missbildningar. Vi vill nu därför gå vidare med undersökningarna av vargskelett eftersom vi tycker att utvecklingen är bekymmersam.

Jannikke Räikkönen säger att den skandinaviska stammen skulle gynnas av att fler vargar vandrade in och att den samlade populationen blir större.

– Ett positivt tecken är det finsk-ryska vargpar som i dag finns utanför Örebro. Paret har fått fem valpar och om några av dessa får möjlighet att reproducera sig med den tidigare stammen så blir det ett nytt tillskott av genetiskt material, säger Jannikke Räikkönen.

Vintern 2012–2013 fanns mellan 350 och 400 vargar i Skandinaven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.