Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Missnöjet med ledningen stort bland poliserna

Det finns ett stort internt misstroende mot rikspolischefen Bengt Svenson och hans kolleger i den högsta polisledningen. Fyra av tio medarbetare har inget eller lågt förtroende, visar en undersökning från Rikspolisstyrelsen.

Myndigheten berättade om rapporten förra veckan men undanhöll då den svidande kritiken.

Polisen har fått mångmiljardbelopp i ökat anslag. Ändå minskar brottsuppklaringen. Rikspolischefen Bengt Svenson har fått hård kritik för att regeringens stora polissatsning inte har gett önskad effekt.

Nu möts han även av stort missnöje internt. DN kan i dag avslöja resultatet av en medarbetarundersökning som innehåller svidande kritik mot landets högsta polisledning.

Närmare 22 000 polisanställda (81 procents svarsfrekvens) har under våren svarat på enkätfrågor om sin arbetsgivare. Ett moment bestod av ett antal påståenden som fick betygsättas på en skala mellan ett och tio, där tio är bäst. På påståendet ”Jag har förtroende för Rikspolisstyrelsens ledning av polisen” gav 42 procent av de svarande ett betyg mellan ett och fyra.

När undersökningen offentliggjordes förra veckan valde Rikspolisstyrelsen att inte berätta om kritiken mot den högsta ledningen. I en artikel på polisen.se skrev myndigheten förvisso att ”nöjd medarbetar-index” har sjunkit, men berättade i övrigt enbart om en av de få punkter i rapporten som är positiv. Det handlar om förtroendet för medarbetarnas närmsta chef, som har förbättrats något sedan tidigare mätningar.

DN har sökt rikspolischefen Bengt Svenson men hänvisas till personalchefen Elisabeth Bjar.

– Det är inget bra resultat i undersökningen för landets högsta polisledning. Vi måste nu börja analysera vad det står för. En tolkning kan vara att det varit ett starkt fokus på resultaten de senaste åren. Det är inte roligt att läsa om sin egen verksamhet i tidningen så negativt – vecka efter vecka. Jag tror att det påverkar nöjdheten, säger hon.

Varför berättade ni inte om kritiken?

– Det kan jag inte svara på.

Men det är ju du som har skrivit texten.

– Nej, det är inte jag som har skrivit den. I och för sig – vi har ju faktiskt gjort det i samarbete.

Jo precis. Varför nämnde ni då inte kritiken?

– Medarbetarundersökningen består av många frågeområden. Nu valde vi ut dessa punkter. Det hade lika gärna kunnat vara något annat.

Var det så att ni inte berättade om kritiken för att skydda ledningen?

– Här finns inga spöken. Vi har inget att dölja. Vi är väldigt öppna.

Motsvarande medarbetarundersökning genomfördes år 2010. Då gav 35 procent av de svarande ett betyg mellan ett och fyra på förtroendet för polisledningen, alltså 7 procentenheter lägre än resultatet år 2013.

Medarbetarundersökningen år 2013 uppmärksammades även internt i en lång artikel på polisens intranät. Inte heller där nämndes kritiken mot Rikspolisstyrelsens ledning.

Källor på Rikspolisstyrelsen uppger för DN att resultatet medvetet undanhölls för att skydda ledningen mot negativ uppmärksamhet. Polisens kommunikationsenhet lägger normalt sett dessutom ut pdf-filer i deras helhet i samband med att rapporter släpps. I detta fall valde Rikspolisstyrelsen, enligt DN:s källor, att inte publicera undersökningen på polisen.se, på grund av att den var för kritisk.

– Det jag kan säga är att det var många som var med och skrev artikeln. I övrigt har jag inga kommentarer just nu, säger Carolina Ekéus, pressekreterare vid Rikspolisstyrelsen.

En företrädare för Rikspolisstyrelsen deltog förra veckan i SVT:s Debatt och berättade om medarbetarundersökningen. Men han tog inte heller upp kritiken mot ledningen, utan lyfte förtroendesiffrorna för den närmsta chefen som ett gott exempel.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är inte förvånad över att kritiken mot polisledningen är så omfattande. Hon upplever att det är lågt i tak inom polismyndigheterna och att många är rädda för att förlora sin tjänst om de för fram kritik.

– Rikspolisstyrelsen har ett varumärkesarbete att ta tag i. Det är vår bild, säger Lena Nitz

Lågt i tak

Polisen har fått hård kritik för att tysta medarbetare.

• Många polisanställda vittnar om att det är lågt i tak inom organisationen. DN avslöjade i höstas att Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen, på en föreläsning uppmanade nyblivna studenter att vara försiktiga med att uttala sig kritiskt om den egna organisationen. ”Se till att ni inte skjuter oss själva i foten”, sade han.

DN

Statistikmål

• Polisen har vid flera tillfällen framhållit att man löser fler brott. Men DN:s granskning visar att statistiken är en glädjeredovisning. Vid flera tillfällen har ett enda brott bokförts som flera stycken. Och ibland används en definition av uppklaring som klassificerar avskrivna brott som lösta. Samtidigt är många anställda kritiska till att polisen satsar alldeles för mycket på kvantitativa mål, till exempel antal blåsningar och fartkontroller.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.