Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Misstänka kvar i polisens register

Polismyndigheterna i Dalarna och Västerbotten får skarp kritik för hur de hanterar uppgifter om misstänkta personer.

– Polismyndigheterna har registrerat personer i underrättelseprojekten utan att det har funnits någon koppling till allvarlig brottslighet. Det är ett krav enligt polisdatalagen att det ska finnas en koppling till allvarlig brottslig verksamhet, säger DI:s jurist Niklas Hjertonsson til Ekot.

Enligt Datainspektionen kan till exempel en misstänkt stå kvar i systemet länge, trots att uppgifter ska raderas efter en tid, rapporterar Ekot. Även personer som avskrivits från misstanke har stått kvar i registret som misstänkta.

Tre av fyra granskade polisprojekt av underrättelsekaraktär i Västerbotten måste nu avbrytas. Också Dalarnapolisen måste avbryta sådana projekt. Polisen fbeklagar sig över en snårig polisdatalag som förvisso uppdateras från och med i morgon den 1 mars.

– Det här är väldigt allvarlig kritik som vi måste titta närmare på. Vi har ingen känsla av att vi har begått några brott i våran ambition att samla underrättelser, säger Dalarnapolisens informationschef Stefan Dangardt till Ekot.

– Jag tycker ju Datainspektionen pekar också själva på tekniska brister i systemen och att det finns också andra myndigheter som har problem. Det är inget försvar men vi måste titta närmare på våra rutiner naturligtvis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.