Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/misstanks-for-mordforsok-efter-omkorning-hogg-mig-i-halsen-utan-ett-ord/

Sverige

Misstänks för mordförsök efter omkörning – ”Högg mig i halsen utan ett ord”

Det var här på länsväg 153 öster om Ullared, mellan samhällena Ätran och Fegen, som knivdramat mellan bilisterna inträffade i lördags eftermiddag.
Det var här på länsväg 153 öster om Ullared, mellan samhällena Ätran och Fegen, som knivdramat mellan bilisterna inträffade i lördags eftermiddag. Foto: Joakim Eriksson/Agena

De hade varit på Gekås i Ullared. Det köade till på vägen, 20-åringen hade precis kört om en minibuss – och stannat till för att tala med föraren som han ansåg inte höll rimligt avstånd. 

Nu är minibussens förare misstänkt för att ha försökt mörda 20-åringen.

– Men bilden av vad som hänt är inte helt klar, säger kammaråklagare Sonja Seligmann.

Hon har tid på sig till onsdag lunch att fatta beslut om hon ska begära minibussföraren, en man i 35-årsåldern från Stockholm, häktad eller inte.

– Men innan målsägaren är hörd på nytt vill jag inte uttala mig mer om fallet, säger Sonja Seligmann vid åklagarkammaren i Halmstad.

Begreppet ”road rage” är väl känt, men det brukar stanna vid svordomar, ihållande signalerande och hyttande nävar – även om några få mord kopplats till plötsliga vägbråk även i Sverige, det senaste i Tullinge söder om Stockholm 2015 då en 21-årig man knivskars till döds.

Incidenten i Halland i lördags eftermiddag hade också kunnat få en allvarligare utgång, enligt 20-åringen själv.

– Han högg mig i halsen utan ett ord. Sedan åkte han iväg igen. Allt var över på tio sekunder. Jag hade riktig tur. Kniven träffade inga viktiga organ. Läkarna sa att den tog en millimeter från luftstrupen, säger han i en intervju i Aftonbladet efter att ha fått lämna sjukhuset i Varberg dit han fördes i ambulans.

Enligt hans egen beskrivning av förloppet hade han, flickvännen och två av hennes vänner besökt Gekås i Ullared. På väg hem fastnade de i en kö på väg 153 mellan byarna Ätran och Fegen där han gjorde en omkörning. 20-åringen säger att han fick ett möte men blev först inte insläppt tillbaka i kön av bilen närmast, den aktuella minibussen.

Efter en ny omkörning hade han dock minibussen efter sig, men då lade denna sig mycket tätt bakom, säger han, varvid han stannade vid vägkanten och klev ur bilen.

– Jag tänkte bara säga till honom att hålla avstånd, säger 20-åringen i intervjun.

Det var då kniven kom fram.

Strax före midnatt mot söndagen greps minibussens förare i Stockholm, där han alltså är hemmahörande. 

– Ett registreringsnummer hade iakttagits på plats, säger Peter Telemo, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Halland, som inte vill gå in på om den anhållne mannen erkänner eller förnekar brott.

– Vi försöker få ihop historien, exakt vad som hänt. Men vi kan konstatera att det inte bara handlar om något ytligt sår på den skadade. 

DN har sökt den anhållne mannens advokat.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Halland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt