Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Misstänkt 13-årig tiggare var 32

Den man som suttit häktad en månad i Jönköping misstänkt för människohandel släpptes på tisdagen. Pojken som mannen tagit med från hemlandet för att tigga i Sverige var 32 år – inte 13 som polis och åklagare gissat, rapporterar P4 Jönköping.

– Ingen har trott att det var möjligt men alla kontroller vi kunnat genomföra tyder på att ”pojken” faktiskt är 32 år, säger åklagare Anders Brokelind, till TT.

Polis och sociala myndigheter grep in när den till synes unge tiggaren påträffades utanför en butik i Jönköping. En 41-årig man som tagit med tiggaren från Bulgarien greps och häktades misstänkt för människohandel.

– Han hade en id-handling som sade han var 32 år men vi utgick från att den var förfalskad. Men vi har pratat med släktingar som påstår att han är så gammal och tandläkare som undersökt honom säger att han åtminstone är över 18 år, säger Anders Brokelind.

Enligt åklagaren är mannen omkring 1,40 lång och ser ut som ett barn i ansikte och kropp.

32-åringen har varit omhändertagen av sociala myndigheter och de ansvarar också för vad som ska hända med honom nu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.