Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Misstänkt avförd från utredningen

Den 43-årige mannen misshandlades vid den medeltida borgen Kärnan i Helsingborg. Där ligger nu blommor, tröjor och halsdukar.
Den 43-årige mannen misshandlades vid den medeltida borgen Kärnan i Helsingborg. Där ligger nu blommor, tröjor och halsdukar. Other: Johan Nilsson/TT

Mannen som misstänktes för dödsmisshandeln av den 43-årige fotbollssupportern i Helsingborg har nu avförts från utredningen. Polisen anser att våldet var oprovocerat. ”Just nu ser det ut som att det är en ensam gärningsman”, säger förundersökningsledare Caroline Aspinge.

Mannen hämtades in till förhör i går kväll och delgavs inledningsvis misstanke för vållande till annans död. Rubriceringen ändrades senare till dråp. Åklagaren beslutade därefter att släppa mannen, men misstankarna kvarstod. Vid lunchtid på måndagen avfördes han emellertid helt från utredningen.  

På en presskonferens i Helsingborg på måndagen sade Skånepolisen att det pekar mot att en ensam person är ansvarig för dödsmisshandeln. 

– Just nu ser det ut som att det är en ensam gärningsman som har utdelat våldet, men som har varit i sällskap med andra personer, sade förundersökningsledare Caroline Aspinge.

Uppgifterna strider mot vad en kvinna säger till Aftonbladet. Hon hävdar att tre personer var inblandade i misshandeln, som hon tror pågick i flera minuter. 

– Det var tre personer som kom springande. En av dem slog en glasflaska i mannens bakhuvud. Han faller ihop och de börjar slå och sparka på honom. En av dem lyfter upp honom i hans halsduk och slår honom i huvudet. De två andra står vid sidan och sparkar mot hans rygg och mage, säger hon till tidningen.

Kvinnan uppfattade det som att männen knuffade bort personer som ville hjälpa Djurgårdssupportern. 

– Det var helt oprovocerat som jag uppfattade det. De tre männen verkade väldigt arga och skrek, säger hon till Aftonbladet.

Även en annan person som Expressen har talat med anser att attacken var oprovocerad. 

– Hade vi kommit fem tio minuter tidigare skulle vi förmodligen kunnat stoppa misshandeln och killen skulle ha levt. Vi har en stor sorg i dag, säger vittnet till tidningen.

Skånepolisen beraktar också våldet som oprovocerat. 

– Vi känner inte till att han på något sätt ska ha betett sig provocerande. Det ska ha varit någon form av samtal som föregick våldet, men man kan absolut se det som oprovocerat när våldet resultaterar i att personen avlider, säger Caroline Aspinge. 

Polisen fortsätter förhören med vittnen för att bilda sig en uppfattning om vad som egentligen hände när den 43-årige Djurgårdssupportern misshandlades till döds i samband med den allsvenska matcken mellan Helsingborg och Djurgården på söndagseftermiddagen. Händelsen inträffade nedanför trappan till den medeltida borgen Kärnan, strax innan matchen startade på Olympia. Det finns drygt tio vittnen till händelsen, men polisen vill inte avslöja vad de har berättat.

Polisen har ett signalement på gärningsmannen, men vill inte gå ut med några uppgifter med tanke på kommande vittnesförhör. Enligt polisen har flera personer hängts ut på sociala medier som gärningsman. 

– Polisen har fått in uppgifterna och håller på och bearbetar dem, säger Caroline Aspinge. 

Skånepolisen vädjar till allmänheten om tips. 

– Vi är väldigt angelägna om att komma i kontakt med alla som har passerat förbi den här platsen. Jag tror att det finns flera personer som vet vem gärningsmannen är. Vi kommer att göra allt för klara upp brottet. Vi vill också att gärningsmannen tar kontakt med oss, säger Caroline Aspinge.

Polisen ska nu kontrollera bilder från övervakningskameror. Det fanns inga kameror exakt där misshandeln inträffade, men på andra platser i närheten.

Mannen, som fick svåra skallskador, ska obduceras. 

43-åringen är en vanlig hygglig supporter, känd av många inom klubben, berättar Djurgårdens vd Henrik Berggren.

– Jag känner inte honom själv, men många andra gör det, säger han till TT.

Enligt Skånepolisen var det stökigt i flera timmar efter matchen. En person greps för att ha tagit sig in på planen, en annan för våldsamt upplopp och en tredje för våld mot tjänsteman. Dessutom omhändertogs tre personer för berusning. 

Djurgårdens supportrar är enligt Aftonbladet kritiska till polisens agerande. Stämningen var hätsk samtidigt som olika grupper rörde sig fritt i Helsingborg.

– Jag tycker att polisen skulle ha separerat grupperna bättre, säger en DIF-supporter till tidningen.

Skånepolisen har ingen kommentar till kritiken.

– Jag förstår att man i dag, när man vaknar upp till en svår måndag, riktar sin kritik till olika håll och kanter, men det har jag ingen kommenter till. I alla insatser som vi gör i samband med fotbollen utvärderar vi vår insats efteråt, säger informatör Ewa-Gun Westford.

Hon menar att gårdagens händelse kommer att få stor inverkan på kommande fotbollsmatcher. Nästa allsvenska match är planerad till i början på april, och i nuläget är det oklart om den kan spelas. 

– Vi ser ytterst allvarligt på det som har hänt. Det här kommer påverka svensk fotboll lång tid framöver. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.