Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Misstänkt bomb innehöll brandfarlig vätska

Foto: Mats Schagerström/ TT

Ett asylboende i Arboga utrymdes efter att polisen fått tips om och hittat två misstänkta föremål i närheten, som visade sig innehålla en brandfarlig vätska. ”Vi har inlett en förundersökning om förberedelse för mordbrand” säger polisbefälet Thomas Gustafsson tidigt på lördagsmorgonen. Nu har de asylsökande flyttats till tillfälliga boenden i andra kommuner.

Det var två sopsäcksliknande föremål som strax efter midnatt påträffades utanför asylboendet – som är samma förläggning som den man som erkänt sig skyldig till morden på Ikea bodde på – efter ett tips till polisen.

Föremålen låg inom säkerhetsavståndet från boendet, vilket är 300 meter. Polisen spärrade av boendet, personal från Migrationsverket och krisgruppen i Arboga kommun kallades in, och de 83 boende på förläggningen evakuerades.

– De kommer att bo i en kyrka nu i natt. Det är självklart en jobbig situation för dem, sade Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Efter att polisens bombgrupp kallats in och undersökt föremålen visade de sig innehålla en brandfarlig vätska, rapporterade polisen vid 04.40-tiden på morgonen.

I torsdags kväll demonstrerade ett tiotal män utanför förläggningen. De hade med sig plakat, skrek och kastade ägg, enligt polisen.

Efter det misstänkta försöket till brandattentat gjorde polisen alltså bedömningen att de boende skulle flyttas från förläggningen.

– Redan under natten, efter att man flyttat dem till kyrkan, bestämde man att de skulle flyttas vidare till tillfälliga boenden i näraliggande kommuner. Nu befinner sig alla 83 på andra boenden, säger Helena Cho Györki på lördagsmorgonen.

Stänger ni boendet?

– Det kommer att vara en diskussion där polisen får göra en bedömning om det går att de flyttar tillbaka och i så fall när, säger Helena Cho Györki.

Sedan knivmorden på Ikea har polisen i Västmanland förstärkt bevakningen vid asylboenden i länet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.