Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-16 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-dubbelmordare-levde-ett-isolerat-liv/

Sverige

Misstänkt dubbelmördare levde ett isolerat liv

Foto: Magnus Hallgren

Mannen som misstänks för dubbelmordet i Linköping levde ett isolerat liv. Hans liv kretsade kring att dricka alkohol och spela datorspel, enligt frivårdens utredning. 

37-åringen, som har erkänt brottet, har genomgått en utredning av frivården. Där framgår hur han har levt sitt liv fram tills han blev gripen i sin lägenhet den 9 juni. Det var den 19 oktober 2004 som Mohammad Ammouri och Anna-Lena Svenson attackerades och knivhöggs till döds i centrala Linköping.

Genom en videolänk från häktet berättar 37-åringen han bodde med sina föräldrar i en tätort ungefär en mil utanför centrala Linköping fram till han var 26-27 år eftersom han saknade jobb och inkomst. Han ska dock ha jobbat under kortare perioder efter studenten. 

Mannens livssituation förändrades inte när han flyttade till egen lägenhet i Linköping och fick ersättning från Försäkringskassan.  

Han beskriver sin skolgång som normal och att han hade en bra uppväxt med sina föräldrar och sin storebror. 

De vänner han hade på gymnasiet har han tappat kontakt med och han har sedan dess inte haft något socialt nätverk. Den sociala kontakt han har haft med andra människor ska ha utgjorts av sporadisk kontakt med släktingar. Han uppger också han inte har någon partner eller egna barn och att han inte heller har haft några relationer tidigare. 

37-åringen berättar också att han undviker att träffa andra och lämnar enbart sin lägenhet om han måste. Mannens liv kretsar kring att dricka alkohol och att spela datorspel. 

Han ser drickandet som en form av självmedicinering för sin psykiska ohälsa och dricker i genomsnitt 12 folköl varje dag. 37-åringen uppger att han dricker sällan något annat än folköl och säger också att han aldrig har testat narkotikaklassade preparat.

25:37. Följ jakten på en mördare i DN:s dokumentär. Banbrytande metod ledde till gripandet: ”Större revolution än fingeravtrycket”.

Mannen uppger att han inte har något socialt liv utöver sporadisk kontakt med släktingar. Han beskriver sig som en lugn person och att han inte har någon agressions- eller impulsproblematik. 

I frivårdens yttrande står det att 37-åringen är i behov av övervakning. 

”[37-åringen] bedöms ha behov av stöd och kontroll avseende hans psykiska ohälsa, avsaknad av socialt nätverk samt en alkoholproblematik”. 

I torsdags kom den lilla sinnesundersökningen, paragraf 7, till Linköpings tingsrätt. Den visar att den misstänkte tros ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen för 16 år sedan och vid undersökningstillfället. 

Läs mer: Vännerna: Han var en i mängden och aldrig våldsam

Läs mer: Därför tipsade barndomsvännen polisen

Läs mer: I 16 år har Jan Staaf försökt lösa dubbelmordet - släktforskaren gav sista pusselbiten

 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt