Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Misstänkt för attack mot synagoga släpps

Other: Tomas Ohlsson

Två män har suttit häktade för brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg. Nu släpps en av dem på fri fot.

– Bevisningen mot honom har försvagats, säger kammaråklagare Stina Lundqvist i ett pressmeddelande. 

Förundersökningen mot den 18-åriga mannen som nu släpps på fri fot fortsätter. Han är fortfarande skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för grov mordbrand. 

– Bevisningen mot honom har försvagats och det finns inte längre tillräckliga skäl för häktning, säger kammaråklagare Stina Lundqvist i ett pressmeddelande.

Den andra misstänkta mannen är fortsatt häktad. Åklagare Stina Lundqvist har tidigare sagt att teorin är att händelsen är kopplad till Israel och Palestina-konflikten.

– Med hänsyn till vilket mål som gärningen riktar sig mot, och också vad vi har för kännedom om de misstänkta. Så det är ju det vi jobbar utefter. Sedan kan vi inte säga till hundra procent att det är så, för vi jobbar ju och letar trådar, men det är vår tanke kring motivet, sa hon till DN då.

Läs också: Lever jag i ett land där inga hashtags mot judehat skapas?

Ett tiotal personer kastade flera molotovcocktails mot Göteborgs synagoga den 9 december. Tre personer i 20-årsåldern anhölls snart misstänkta för dådet. En av dem släpptes senare på fri fot, men två av dem häktades.

Texten uppdateras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.