Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 13:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-for-mord-pa-17-aring-i-uddevalla-omhaktad-advokaten-kritisk-till-utredningen/

Sverige

Misstänkt för mord på 17-åring i Uddevalla omhäktad – advokaten kritisk till utredningen

Den 17-åriga flickan i Uddevalla försvann i november och tros ha blivit mördad. Foto: Lars Näslund

Den 22-årige man som misstänks ha mördat en 17-årig flicka i Uddevalla i november kommer att hållas kvar i häktet i minst två veckor till. Försvarsadvokat Beatrice Rämsell riktar nu kritik mot förundersökningen. 

Åklagare Jim Westerberg yrkade på att häktningen skulle gälla i ytterligare fyra veckor, för att fler förhör skulle kunna hållas och resultat från tekniska undersökningar kunna presenteras. Uddevalla tingsrätt beslutade dock att nästa häktningsförhandling ska äga rum om två veckor. Det är försvarsadvokat Beatrice Rämsell nöjd med. 

– Det betyder att vi kan kontrollera att förundersökningen bedrivs effektivt. Det är angeläget, eftersom det nu har gått sju veckor, säger hon till DN.

Den 22-åriga man som sitter häktad misstänks ha mördat en 17-årig flicka i Uddevalla. Flickan anmäldes försvunnen av anhöriga söndagen den 17 november. Efter ett intensivt sökpådrag hittades en av flickans kroppsdelar, vilket fick polisen att utesluta att hon var vid liv. Den 22-åriga mannen har tidigare haft en relation med flickan och anhölls misstänkt för mord den 19 november. 

Försvarsadvokat Beatrice Rämsell riktar kritik mot åklagarsidan och säger att hon saknar viktig information om hur förundersökningen fortgår.

– Det finns regler i rättegångsbalken som säger att en misstänkt person ska få löpande information. Jag har inte fått ta del av något utredningsmaterial. Det är allvarligt, säger hon.  

Beatrice Rämsell vill inte gå närmare in på hur 22-åringen mår. 

– Jag tror att alla människor som skulle sitta inlåsta på ett område stort som en toalett utan kontakt med någon människa skulle må dåligt, säger hon. 

DN har sökt åklagare Jim Westerberg vid upprepade tillfällen. Till Göteborgs-Posten säger han att mordmisstanken har stärkts under veckorna som gått. Samtidigt krävs det mer tid för att få resultat från de undersökningar som genomförs vid Nationellt forensiskt centrum och för att hålla fler förhör, uppger åklagaren. 

Läs mer: 17-åring i Uddevalla bekräftad död – detta har hänt