Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-for-terroristbrott-begard-haktad/

Sverige

Misstänkt för terroristbrott häktas

00:16. Gripen i Östersund misstänks för stämpling till terroristbrott.

Den 32-årige mannen som är misstänkt för stämpling till terroristbrott i Östersund häktades på fredagen. Han nekar till brott.

– Han är delgiven misstanke om att antingen ha planerat det här tillsammans med en annan person, eller att han har åtagit sig att utföra det, säger åklagare Henrik Olin.

TT Text

Den misstänkte 32-åringen är kazakisk medborgare och bosatt i en kommun utanför Östersund. Östersunds tingsrätt beslutade på fredagen att häkta mannen på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden.

– Det har hållits flera ganska långa förhör med mannen. Han har medverkat i förhör och lämnat ganska omfattande uppgifter. Det kommer att hållas ytterligare förhör med honom och vi får se vad det leder till, säger kammaråklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål efter häktningsförhandlingen.

Varken Säpo eller Åklagarmyndigheten har velat svara på varför mannen misstänks för stämpling, vilket innebär att en person planerar ett brott tillsammans med ytterligare en person, försöker förmå någon att genomföra ett brott eller erbjuder sig att genomföra det.

– I det här fallet så är han delgiven misstanke om att antingen ha planerat det här tillsammans med en annan person, eller att han har åtagit sig att utföra det. I någon mening innefattar det en annan person, sen kommenterar jag inte vad det skulle kunna vara för person. Men man kan inte begå ett stämplingsbrott ensam, säger åklagare Henrik Olin.

Han vill inte uttala sig om hur kopplingarna till andra personer ser ut.

– Vi jobbar brett utifrån olika möjligheter. Det är bara en person som är delgiven misstanke i nuläget, och det är vad jag kan säga.

Den 32-årige mannen greps i centrala Östersund i onsdags efter vad som först såg ut som en trafikförseelse. Brottsrubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord och därefter till stämpling till terroristbrott. Flera beslag gjordes då i bilen. Utöver det har telefoner och datorer beslagtagits på flera platser. Mannen nekar till brott, samtidigt som han medgett åklagarens häktningsyrkande.

– Det är för att min klient är mån om förundersökningen ska bedrivas skyndsamt. Hans förhoppning är att åklagaren genom förundersökningen ska förstå att han inte har begått något brott, så att han avskrivs från de här misstankarna. Han är ju väldigt bekymrad över den här misstanken som har riktats mot honom, också eftersom det finns en så stor rädsla för sådana här brott, säger mannens advokat Linda Arnqvist.

Åtal ska vara väckt senast den 30 augusti.

Läs mer: Gripen i Östersund misstänks för stämpling till terroristbrott