Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Misstänkt krigsförbrytare släpps fri

Den 31-årige asylsökandens advokat Johan Åkermark.
Den 31-årige asylsökandens advokat Johan Åkermark. Foto: Marcus Ericsson / TT

Den 31-årige asylsökande man som suttit häktad under snart en månad, misstänkt för krigsbrott i Syrien, har släppts fri. Att mannen nu återfått friheten tolkar hans advokat Johan Åkermark som att bevisningen visat sig vara otillräcklig för fortsatt häktning. ”Vi ser det som att misstankarna försvagats”, säger Åkermark till DN.

Han väntar sig att förundersökningen inom kort läggs ned. Johan Åkermark har dock genom polisen fått veta att hans klient är fortsatt misstänkt.

– Misstankarna som riktats mot min klient är mycket allvarliga. Då är det inte ovanligt med häktningstider på uppemot ett halvår. När han nu är släppt betyder det att misstankarna inte stärkts, vilket vi med vårt perspektiv ser som att de försvagats, säger Åkermark, som tillägger att eventuell förhandling om omhäktning skulle ha följt ”inom någon vecka”.

Nu blir det inte av – hur reagerade din klient på det och att han återfått friheten?

– Han är väldigt lättad. Min klient har ju förnekat brott. Enligt egen utsago har han inte stridit aktivt, utan dragits med i kriget på regeringssidan genom allmän mobilisering.

Krigsbrotten som 31-åringen misstänks för pågick, enligt åklagare Rena Devgun, mellan mars 2012 och juli 2015. Han greps i Stockholm den 23 februari. Bevisningen har utgjorts av uppgifter i sociala medier om mannens förehavanden.

– Men den här typen av brott är generellt svårutredda och vi är beroende av att personer som vet något lämnar uppgifter till oss, sade Devgun till DN i samband med anhållandet i slutet av februari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.