Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Misstänkt rysk spionverksamhet i norra Sverige

Den senaste tiden har flera rapporter inkommit om misstänkt rysk spionage och uppsökande verksamhet riktade mot enskilda soldater i norra Sverige, enligt SVT Norrbotten. 

Även militärövningar på Gotland har blivit utsatta för ”närgånget intresse” från obehöriga, enligt Svenska Dagbladet. 

– Varje vecka får jag rapporter om både större och mindre spionverksamhet, säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord till SVT.

Främst rör det sig om misstänkt spionageverksamhet vid militära skyddsobjekt och vid militär verksamhet som exempelvis övningar. Det finns också exempel på att soldater sökts upp på sociala medier eller närkontakt i verkliga livet, uppger Frisell för SVT.

Enligt uppgifter till tv-kanalen ska ryssar i samband med att en Natoövning var på gång i Luleå ha hotat en Natoofficer på en krog. Ryssarna ska då bland annat ha visat foton på officerens familj och krävt information om den pågående övningen. 

Mikael Frisell vill dock inte bekräfta uppgifterna: 

– Jag kan säga så här att under den stora flygövningen Ace i Norrbotten så fick jag en säkerhetsrapport att en individ hade blivit kontaktad men mer än så vill jag inte uttala mig, säger han till SVT. 

Bland de exempel på misstänkt verksamhet från främmande makt som har ägt rum i Sverige är otillåten fotografering av militär utrustning och kontaktsökande genom sociala medier. Dessutom ska ett ryskt flygplan, som hade använts i ett EU-projekt, eftertåt stått kvar på Kiruna flygplats utan tillstånd. Flygplanet ska i samband med händelsen även ha flugit över ett område där Försvarsmakten hade verksamhet, enligt SVT.  

– Allt syftar nog till att påverka vår verksamhet och våra individer och man gör det både öppet och dolt. Det handlar nog om att visa att vi är här och vi ser och vet vad ni gör, säger Mikael Frisell till tv-kanalen. 

Under tisdagen gick även Svenska Dagbladet ut med uppgifter om olika typer av uppsökande verksamheter från obehöriga. Enligt tidningen handlar det om olika typer av ”närmanden och frågor från okända personer” i samband militär verksamhet på ön i år. Enligt uppgifterna till Svenska Dagbladet pekas dock inte Ryssland specifikt ut i samband med verksamheten. 

– Det har visats intresse för deltagande förband. Personer med utländskt registrerade bilar har närmat sig soldater och ställt olika frågor, skriver tidningen. 

DN kunde i helgen avslöja uppgifter om ett ryskt hot mot Sverige. Källor med insyn i underrättelseläget och Sveriges militära beredskap kunde berätta för DN att hotnivån mot Sverige höjts. Hotets innehåll klassas som topphemligt men beskrevs vara ”av synnerlig betydelse för rikets säkerhet”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.