Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-spion-kartlade-regimkritiker-latsades-arbeta-for-tidning/

Sverige

Misstänkt spion kartlade regimkritiker - låtsades arbeta för tidning

En stor del av bevisningen är mejl och sms från mannens beslagtagna telefoner och datorer. Foto: Polisens förundersökning

En svensk-irakisk man misstänks ha använt en arabisk nättidning som täckmantel för att spionera på oppositionella iranier. Syftet: Att hjälpa den iranska underrättelsetjänsten att kartlägga och mörda en regimkritiker. Nu åtalas mannen för flyktingspionage.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Flyktingar från Iran blir trakasserade och spionerade på av staten de flytt ifrån, säger kammaråklagaren Hans-Jörgen Hanström på Riksenheten för säkerhetsmål.

Mellan 2015 och 2019 ska mannen ha samlat in personliga uppgifter om iranier tillhörande folkgruppen ahwazier. Under falskt namn har han volontärarbetat som fotograf för nättidningen Eurotimes, som översätter nyheter till arabiska. 

I tjänsten har han deltagit vid flera politiska konferenser och demonstrationer kopplade till ahwaziska separatistorganisationer. Evenemangen har ägt rum i Sverige, Belgien och Nederländerna.

Förutom att fotografera och filma deltagare vid politiska evenemang har mannen tagit kort på registreringsskyltar, bostäder och inloggningsuppgifter till routrar som är knutna till ahwazier.

– Han har även lärt känna personer inom de här organisationerna och till och med följt med dem hem, säger Hans-Jörgen Hanström.

En av de routrar tillhörande ahwazier som mannen fotograferade. Foto: Polisens förundersökning

Bevisningen grundar sig bland annat i mejl mellan mannen och en iransk person, som åklagarsidan menar tillhör den iranska underrättelsetjänsten.

– Det handlar till stor del om bevisning som vi hittat i telefoner och datorer, säger Hans-Jörgen Hanström.

Mannen ska också ha infiltrerat ahwaziska forum på internet för att komma över adresser och telefonnummer. Uppgifterna ska därefter ha förmedlats till den iranska underrättelsetjänsten, antingen via internet eller genom personliga möten i Teheran.

För arbetet ska mannen eller hans familj betalats av företrädare för den iranska staten.

Hur många personer som utsatts av spionaget är svårt att säga, enligt Hans-Jörgen Hanström.

– Eftersom många deltar i konferenser och demonstrationer är det svårt att ge en direkt siffra. Bara i en av chattgrupperna vi har tittat på fanns 132 deltagare, men det kanske rör sig om flera hundra personer.

Mannen, som suttit häktad sedan slutet på februari, nekar till brott. Han greps av polis på Arlanda flygplats.

Rättegången börjar den 19 november och beräknas pågå i nio dagar. Brottsrubriceringen är grov olovlig underrättelseverksamhet mot person.