Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Misstänkt spioneri i stor skala mot militärövningen Aurora

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har informerats om de misstänkta försöken att spionera på övningen.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har informerats om de misstänkta försöken att spionera på övningen. Other: Karl Melander

Militärövningen Aurora misstänks ha utsatts spionage i stor skala. Tiofalt fler rapporter än normalt om säkerhetshändelser analyseras nu av Försvarsmakten. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till DN att det varit frågan om ”försök till underrättelseverksamhet”.

Aurora är den största militärövningen i Sverige på 24 år och genomfördes 11-29 september. Svenska och utländska medier följde övningen och 80.000 personer kom till en förevisning på Gärdet i Stockholm.

Men ute i terrängen besöktes övningen också av personer som inte var inbjudna och som uppträdde märkligt. Det har medfört en kraftig ökning av antalet rapporter om misstänkt säkerhetshotande verksamhet till Försvarsmakten.

– Vi har fått in väldigt mycket tips om säkerhetshändelser under Aurora 17. Utan att överdriva kan vi tala om minst en tiodubbling mot vad som är normalt under den här perioden, bekräftar pressekreterare Jesper Tengroth vid Försvarsmaktens högkvarter för DN.

Rapporterna gäller både drönare som observerats över övningsområdena bland annat på Öland, och en rad iakttagelser i terrängen. Försvarsmakten förklarar ökningen av rapporter med att intresset för övningen varit stort. En annan orsak är att när 20.000 militärer sänds ut i terrängen så upptäcker de mer, vilket ger fler rapporter.

– Vi ogillar när människor som inte ska ta del av vår verksamhet ändå misstänks göra det. Nu pågår arbete med att bearbeta rapporterna. Misstänker vi olovlig underrättelseverksamhet så överlämnar vi det till Säkerhetspolisen, säger Jesper Tengroth.

Frågor om antalet rapporter och om några gått vidare till Säpo, vill Jesper Tengroth inte svara på: ”Vad vi kan räkna ut, eller inte räkna ut, det kan röja vår förmåga.”

Försvarsminister Peter Hultqvist har besökt Aurora, bland annat på Gotland och i Sörmland, och informerats på plats.

– Under Aurora har man märkt av människor som velat fotografera och studera det som sker. De har närmat sig våra förband för att få en bild av vår utrustning och hur vi arbetar. Det är krafter som inte velat ge sig till känna om vad de egentligen är för några, berättar försvarsminister Peter Hultqvist för DN.

– När jag får beteendena beskrivna för mig, så får jag en bild av att det pågått försök till underrättelseverksamhet, säger försvarsministern.

Aurora var en svensk nationell försvarsmaktsövning där samtliga svenska stridskrafter deltog. Sju andra länder hade inbjudits delta. USA stod för det största utländska inslaget. Även Finland samt förband från fem Nato-länder deltog. I övningens scenario angreps Sverige av en fiktiv stormakt i öster.

Under det kalla kriget bedrev länder i den av Sovjetunionen ledda Warszawapakten en intensiv underrättelseverksamhet i Sverige. Peter Hultqvist säger att uppträdandet under Aurora är sådant ”vi känner igen från tidigare epoker”.

– Jag kan konstatera att sättet att bete sig har inte varit ett normalt intresse. Utan det har funnits en skygghet i sammanhanget så att det kan uppfattas som konspirativt, säger försvarsministern.

I ett fall som DN känner till så påträffade ett svenskt förband under Aurora en utländsk person som tagit sig till övningen i ett fordon som är registrerat i en öststat. Hans förklaring till varför han befann sig just där bedömdes inte som trovärdig.

Lokalpress som Ölandsbladet har rapporterat om utländska husbilar som rört sig på norra delen av ön samtidigt som amerikanskt luftvärn av typ Patriot grupperades där.

Läs mer: Topphemlig övning med USA-förband under Aurora

Fakta.Aurora

Militärövningen Aurora 17 var Sveriges största försvarsövning sedan 1993.

Den pågick mellan 11 och 29 september i Götaland, Svealand och Gotland samt i luften och till sjöss.

21 500 militärer och 40 civila myndigheter deltog. Bland annat kom 2 000 deltagare från USA, Finland, Frankrike, Estland, Litauen, Danmark och Norge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.